Bezglutenowe ciastka owsiane – Czym się różnią od normalnych ciastek?

31 lipca 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Coraz więcej osób decyduje się na dietę bezglutenową. Choć spora część z nich cierpi na nietolerancję glutenu i nie może spożywać produktów, które go zawierają – niektórzy z nich rezygnują z innych względów zdrowotnych.

Producenci produktów pozbawionych glutenu wymyślają coraz to ciekawsze warianty pieczywa bezglutenowego, ale także wypieków takich jak ciasteczka owsiane, chrupiące babeczki o przeróżnych smakach, czy wszelkiej maści słodkich przekąsek, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie codziennej kawy. Czym różnią się bezglutenowe ciastka owsiane od tych zwykłych?

Ciasteczka owsiane bez glutenu – jak smakują?

Wbrew temu, co mogłoby się wydawać – wśród szerokiego asortymentu produktów bezglutenowych można znaleźć produkty, które smakiem zupełnie nie odbiegają od tych klasycznych. Gluten zazwyczaj odpowiada za odpowiednią kruchość i lepkość produktów piekarniczych – z powodzeniem jednak można go zastąpić innymi składnikami, które u osób cierpiących na nietolerancję glukozy, nie wywołują przykrych dolegliwości żołądkowych – a są równie smaczne… i zdrowsze. Najczęściej produkty bezglutenowe są wypiekane z najzdrowszych rodzajów mąk a do tego zawierają korzystne smakowo dodatki, które wpływają pozytywnie na organizm. Większość z nich jest bogata w ziarna oraz witaminy – stąd właśnie duża popularność diet bezglutenowych.

Ciasteczka bezglutenowe owsiane – przepis

Aby wykonać bezglutenowe ciasteczka owsiane, będziesz potrzebować:
  • 100 g suszonych daktyli, śliwek lub innych owoców,
  • 400 ml zagotowanego mleka roślinnego,
  • 2 łyżek masła roślinnego,
  • szczypty soli,
  • łyżki sezamu,
  • szczypty zmielonych goździków,
  • łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżek siemienia lnianego,
  • 300 g płatków owsianych,
  • 4 łyżek mąki owsianej
Sposób wykonania ciasteczek bezglutenowych:
  1. Wsyp płatki owsiane do miski i zmiel je blenderem, aby je rozdrobnić. Dodaj sól, goździki, mąkę oraz cynamon.
  2. Zmiel siemię w młynku kawowym.
  3. Podgrzej mleko w garnku aż się zagotuje. Następnie wlej je do blendera i dodaj do niego masło orzechowe, daktyle oraz siemię. Zmiksuj blenderem do powstania jednolitej masy.
  4. Połącz ze sobą składniki. Zamieszaj ciasto i włóż je do lodówki na 20 minut.
  5. Wyłóż ciasto na stół posypany mąką i rozwałkuj je na cienki placek.
  6. Wytnij z ciasta kółka a następnie umieść je na blacie wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz je lekko zwilżyć a następnie posypać sezamem.
  7. Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego.