Bezglutenowe ciastka owsiane – Czym się różnią od normalnych ciastek?
Coraz więcej osób decyduje się na dietę bezglutenową. Choć spora część z nich cierpi na nietolerancję glutenu i nie może spożywać produktów, które go zawierają – niektórzy z nich rezygnują z innych względów zdrowotnych.
Producenci produktów pozbawionych glutenu wymyślają coraz to ciekawsze warianty pieczywa bezglutenowego, ale także wypieków takich jak ciasteczka owsiane, chrupiące babeczki o przeróżnych smakach, czy wszelkiej maści słodkich przekąsek, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie codziennej kawy. Czym różnią się bezglutenowe ciastka owsiane od tych zwykłych?
Ciasteczka owsiane bez glutenu – jak smakują?
Wbrew temu, co mogłoby się wydawać – wśród szerokiego asortymentu produktów bezglutenowych można znaleźć produkty, które smakiem zupełnie nie odbiegają od tych klasycznych. Gluten zazwyczaj odpowiada za odpowiednią kruchość i lepkość produktów piekarniczych – z powodzeniem jednak można go zastąpić innymi składnikami, które u osób cierpiących na nietolerancję glukozy, nie wywołują przykrych dolegliwości żołądkowych – a są równie smaczne… i zdrowsze. Najczęściej produkty bezglutenowe są wypiekane z najzdrowszych rodzajów mąk a do tego zawierają korzystne smakowo dodatki, które wpływają pozytywnie na organizm. Większość z nich jest bogata w ziarna oraz witaminy – stąd właśnie duża popularność diet bezglutenowych.
Ciasteczka bezglutenowe owsiane – przepis
Aby wykonać bezglutenowe ciasteczka owsiane, będziesz potrzebować:
- 100 g suszonych daktyli, śliwek lub innych owoców,
- 400 ml zagotowanego mleka roślinnego,
- 2 łyżek masła roślinnego,
- szczypty soli,
- łyżki sezamu,
- szczypty zmielonych goździków,
- łyżeczki cynamonu,
- łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżek siemienia lnianego,
- 300 g płatków owsianych,
- 4 łyżek mąki owsianej
Sposób wykonania ciasteczek bezglutenowych:
- Wsyp płatki owsiane do miski i zmiel je blenderem, aby je rozdrobnić. Dodaj sól, goździki, mąkę oraz cynamon.
- Zmiel siemię w młynku kawowym.
- Podgrzej mleko w garnku aż się zagotuje. Następnie wlej je do blendera i dodaj do niego masło orzechowe, daktyle oraz siemię. Zmiksuj blenderem do powstania jednolitej masy.
- Połącz ze sobą składniki. Zamieszaj ciasto i włóż je do lodówki na 20 minut.
- Wyłóż ciasto na stół posypany mąką i rozwałkuj je na cienki placek.
- Wytnij z ciasta kółka a następnie umieść je na blacie wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz je lekko zwilżyć a następnie posypać sezamem.
- Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego.