Befsztyk wołowy-mielony z cebulką
Artykuł zewnętrzny
Bardzo proste danie – jego jakość zależy od jakości użytego mięsa.
Czas : 15 minut
Składniki :
- 30 dag zmielonej polędwicy wołowej
- 1 żółtko
- 1,5 łyżki smalcu
- 1,5 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- pieprz mielony
- sól
- 1 cebula
Mięso zmielone doprawić pieprzem i solą zmieszać z żółtkiem i łyżką wody . Uformować 2 owalne befsztyki , oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron ( ok. 4 minuty z każdej strony ) .Stopień wysmażenia zależy od indywidualnego upodobania .Jeśli ktoś lubi befsztyki krwiste -smaży krócej , jeśli przeciwnie – dłużej .Osobno na drugiej patelni usmażyć na rumiano pokrojoną w piórka cebulę ( na ½ łyżki smalcu zmieszanej z ½ łyżki masła ).
Podawać na wygrzanych talerzach obłożone cebulką i polane tłuszczykiem ze smażenia.
nadesłala: Babciagramolka