Befsztyk wołowy-mielony z cebulką

21 sierpnia 2009,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo proste danie – jego jakość zależy od jakości użytego mięsa.

Czas : 15 minut

Składniki :

  • 30 dag zmielonej polędwicy wołowej
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki smalcu
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz mielony
  • sól
  • 1 cebula

Mięso zmielone doprawić pieprzem i solą zmieszać z żółtkiem i łyżką wody . Uformować 2 owalne befsztyki , oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron ( ok. 4 minuty z każdej strony ) .Stopień wysmażenia zależy od indywidualnego upodobania .Jeśli ktoś lubi befsztyki krwiste -smaży krócej , jeśli przeciwnie – dłużej .Osobno na drugiej patelni usmażyć na rumiano pokrojoną w piórka cebulę ( na ½ łyżki smalcu zmieszanej z ½ łyżki masła ).

Podawać na wygrzanych talerzach obłożone cebulką i polane tłuszczykiem ze smażenia.

nadesłala: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...