Barwa, smak i aromat miodu – porady | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Barwa, smak i aromat miodu – porady

20 stycznia 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

 

Na barwę miodu wpływa zarówno jego skład chemiczny, jak i pochodzenie. Kolor gotowego produktu uzależniony jest od zawartych w nim karotenoidów, związków koloidowych, wosków czy wody.

Ponadto, miody nektarowe cechują się jaśniejszą barwą w porównaniu do spadziowych. W kwestiach smakowych można wyróżnić miody o smaku ostrym, na przykład gryczany lub łagodnym jak akacjowy. Na kwestie smakowo-zapachowe wpływa rodzaj rośliny, z której zbierany był nektar czy spadź. Cechy te determinowane są przez zawarte w produkcie olejki eteryczne, kwasy organiczne, aminokwasy, woski i garbniki [4].

Miód a Unia Europejska

Miód w Polsce produkowany jest zgodnie z przepisami prawnymi wynikającymi z Dyrektywy Rady Europejskiej 2011/110/WE.

Zgodnie z tym aktem prawnym miód jest: „naturalnie słodką substancją produkowaną przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydzielin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych, gromadzonych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania”. Dyrektywa dzieli miód na trzy typy. Ze względu na pochodzenie (miody kwiatowe, wielokwiatowe, spadziowe). Ze względu na sposób produkcji i konfekcjonowania. A także wyróżnia miód piekarski, jako rodzaj produktu przeznaczonego do użytku przemysłowego lub spożywczego w celu otrzymania tworów dalej przetwarzanych [5].

Miód pszczeli nektarowy wielokwiatowy jest składnikiem pastylek AMOLowe na gardło.

4 pastylki AMOLowe na gardło z miodem i witaminą C zawierają aż 600mg miodu – najwięcej wśród popularnych pastylek obecnych na rynku!

W skład preparatu wchodzą również:

  • wyciąg z ziela TYMIANKU i korzenia PRAWOŚLAZU o właściwościach łagodzących przesuszone, podrażnione gardło, nawilżających i chroniących śluzówkę gardła, co pozwala na utrzymanie prawidłowej emisji głosu i ułatwia przełykanie;
  • MENTOL, który łagodzi podrażnienia, działa kojąco i poprawia komfort oddychania;
  • OLEJKI AMOLOWE: cytrynowy, cynamonowy, miętowy, lawendowy, cytronelowy, goździkowy;
  • WITAMINĘ C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

AMOLowe na gardło z miodem i witaminą C rekomendowane są osobom z podrażnieniem śluzówki gardła i górnych dróg oddechowych:

  • – przebywającym w klimatyzowanych lub zapylonych pomieszczeniach
  • – narażonym na dym papierosowy oraz zmiany temperatur
  • – szczególnie dbającym o głos
  • – w okresie jesienno-zimowym, który właśnie trwa…

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...