Barwa, smak i aromat miodu – porady | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Barwa, smak i aromat miodu – porady

20 stycznia 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

 

Na barwę miodu wpływa zarówno jego skład chemiczny, jak i pochodzenie. Kolor gotowego produktu uzależniony jest od zawartych w nim karotenoidów, związków koloidowych, wosków czy wody.

Ponadto, miody nektarowe cechują się jaśniejszą barwą w porównaniu do spadziowych. W kwestiach smakowych można wyróżnić miody o smaku ostrym, na przykład gryczany lub łagodnym jak akacjowy. Na kwestie smakowo-zapachowe wpływa rodzaj rośliny, z której zbierany był nektar czy spadź. Cechy te determinowane są przez zawarte w produkcie olejki eteryczne, kwasy organiczne, aminokwasy, woski i garbniki [4].

Miód a Unia Europejska

Miód w Polsce produkowany jest zgodnie z przepisami prawnymi wynikającymi z Dyrektywy Rady Europejskiej 2011/110/WE.

Zgodnie z tym aktem prawnym miód jest: „naturalnie słodką substancją produkowaną przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydzielin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych, gromadzonych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania”. Dyrektywa dzieli miód na trzy typy. Ze względu na pochodzenie (miody kwiatowe, wielokwiatowe, spadziowe). Ze względu na sposób produkcji i konfekcjonowania. A także wyróżnia miód piekarski, jako rodzaj produktu przeznaczonego do użytku przemysłowego lub spożywczego w celu otrzymania tworów dalej przetwarzanych [5].

Miód pszczeli nektarowy wielokwiatowy jest składnikiem pastylek AMOLowe na gardło.

4 pastylki AMOLowe na gardło z miodem i witaminą C zawierają aż 600mg miodu – najwięcej wśród popularnych pastylek obecnych na rynku!

W skład preparatu wchodzą również:

  • wyciąg z ziela TYMIANKU i korzenia PRAWOŚLAZU o właściwościach łagodzących przesuszone, podrażnione gardło, nawilżających i chroniących śluzówkę gardła, co pozwala na utrzymanie prawidłowej emisji głosu i ułatwia przełykanie;
  • MENTOL, który łagodzi podrażnienia, działa kojąco i poprawia komfort oddychania;
  • OLEJKI AMOLOWE: cytrynowy, cynamonowy, miętowy, lawendowy, cytronelowy, goździkowy;
  • WITAMINĘ C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

AMOLowe na gardło z miodem i witaminą C rekomendowane są osobom z podrażnieniem śluzówki gardła i górnych dróg oddechowych:

  • – przebywającym w klimatyzowanych lub zapylonych pomieszczeniach
  • – narażonym na dym papierosowy oraz zmiany temperatur
  • – szczególnie dbającym o głos
  • – w okresie jesienno-zimowym, który właśnie trwa…

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czy wykupujecie sobie ubezpieczenie…
Rzadko takie sytuacje występują, mnie nigdy nic się nie zdarzyło...
Czy wykupujecie sobie ubezpieczenie…
Warto rozważyć ich zakup, by zapewnić sobie skuteczniejszą ochronę w razie wystąpienia sytuacji awaryjnej....
Wałek czy pędzel do malowania
Jeśli malujemy duże, gładkie powierzchnie, lepiej sięgnijmy po wałek. Pędzel nieumiejętnie użyty może...
Reklama dla firmy z branży monitori…
Reklama powinna być odpowiednio dostosowana do danej grupy odbiorców, zrozumiały, perswazyjny, konstruowany w...