URODA I ZDROWIE

Barszcz zbójnicki

3 grudnia 2018, dodał: pinkmause

Barszcz zbójnicki

Składniki:
– włoszczyzna z kapustą włoską
– 1500 ml wody
– 300 g boczku wędzonego
– 300 g rostbefu
– 150 g ziemniaków
– 150 g suchej fasoli
– 400 g świeżych pomidorów
– 300 g buraków
– 3-4 łyżki koncentratu buraczanego
– 120 ml śmietany 18%
– 2 łyżki mąki
– 2 ząbki czosnku
– liść laurowy
– sól, pieprz, cukier
– posiekany koperek

Przygotowanie:
1. Fasolę namoczyć na kilka godzin. Do garnka z zimną wodą włożyć wołowinę, wsypać fasolę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i gotowa na niewielkim ogniu ok. 1 godz., aż fasola stanie się lekko miękka.
2. Do zupy dodać oczyszczoną, obraną i pokrojoną włoszczyznę, połowę buraków. Oddzielnie ugotować pomidory oraz pozostałe buraki. Wyjąć ugotowane mięso oraz boczek, pokroić drobno, tłuszcz usunąć, paski mięsa i wędliny włożyć ponownie do garnka. Pomidory przetrzeć do zupy, obrać buraki i zetrzeć na tarce prosto do garnka, wlać koncentrat buraczany. Doprawić solą, pieprzem, cukrem.
3. Dwie łyżki mąki rozprowadzić wodą, wlać do zupy, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę. Przed podaniem można wcisnąć do zupy rozgnieciony czosnek, dla podkreślenia smaku.
4. Zupę podawać w glinianych miseczkach posypaną świeżą zieleniną.

Przepis pochodzi z książki Mega zupy na cały rok wydanej nakładem Wydawnictwa Rea SJ

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Sylwestra czas planować
Ja sobie wymyśliłam sylwestra z przyjaciółkami - dwie wstępnie się zgodziły więc mam nadzieję,...
Właściwości aloesu?
Zależy jak się go używa, bo jeśli zaraz po zerwaniu to może podrażnić,...
Jak uwieść faceta, który unika kobi…
Myślę, że on chyba raczej boi się kompromitacji w łóżku... Z wiekiem człowiek...
Jak wzmocnić i przedłużyć opalenizn…
Są samoopalacze, niestety te mocniejsze zmywają się najczęściej szybko, np. ja mam taki...