Barszcz ukraiński wg Buni

19 maja 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Klasyczne danie jednogarnkowe .Tak jak to zwykle bywa z takimi daniami w każdej rodzinie gotuje się jakąś wariację dania. Ja robię to tak .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 35 dag wołowiny rosołowej ( czasem robię też na wieprzowinie lub kurczaku )
  • 2 średnie buraki ( najlepiej podłużne )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • ½ długiego ogórka
  • kawałek włoskiej kapusty ( po pokrojeniu objętość 1 szklanki )
  • 3 ziemniaki – średniej wielkości
  • 1 mała puszka fasoli białej w sosie własnym
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Vegeta ( Jarzynka , bulion Knorra lub inna przyprawa do zup )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • przecier pomidorowy
  • sok z cytryny
  • pieprz mielony
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki pokrojonego koperku

Buraki i warzywa obrać , umyć i pokroić w paseczki, ziemniaki w kostkę , ogórek i por w pół plasterki, cebulę w piórka .Włożyć do garnka razem z mięsem .Dodać ziele angielskie, liście laurowe . Zalać wodą .Doprowadzić do zagotowania .Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 1 godzinę .Wyjąć mięso , usunąć kości , podzielić na kawałki i dodać do zupy . Fasolę odsączyć z zalewy i dodać do zupy razem z koperkiem . Zagotować. Doprawić zupę przyprawą do zup, pieprzem mielonym , przecierem pomidorowym , sokiem z cytryny . Wlać śmietankę .Podawać posypany natką pietruszki .

Można też wykorzystywać gotować mieszankę ( mrożonkę ) ,, Barszcz ukraiński ” uzupełniając tylko składniki których w niej nie ma .

Dziś ugotowałam na wywarze z gotowania golonek ( kilka dni temu gotowałam – wywar ostudziłam i zamroziłam , a dziś zużyłam ).

Ślimaczek na zdjęciu jak zwykle przy daniach które ,, same się robią ” czyli ,, leniwe gotowanie „.

file1274296822