Barszcz ukraiński wg Buni
Klasyczne danie jednogarnkowe .Tak jak to zwykle bywa z takimi daniami w każdej rodzinie gotuje się jakąś wariację dania. Ja robię to tak .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
- 35 dag wołowiny rosołowej ( czasem robię też na wieprzowinie lub kurczaku )
- 2 średnie buraki ( najlepiej podłużne )
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/8 selera
- ½ pora
- 1 cebula
- ½ długiego ogórka
- kawałek włoskiej kapusty ( po pokrojeniu objętość 1 szklanki )
- 3 ziemniaki – średniej wielkości
- 1 mała puszka fasoli białej w sosie własnym
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- Vegeta ( Jarzynka , bulion Knorra lub inna przyprawa do zup )
- ½ szklanki słodkiej śmietanki
- przecier pomidorowy
- sok z cytryny
- pieprz mielony
- 1 litr wody
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 2 łyżki pokrojonego koperku
Buraki i warzywa obrać , umyć i pokroić w paseczki, ziemniaki w kostkę , ogórek i por w pół plasterki, cebulę w piórka .Włożyć do garnka razem z mięsem .Dodać ziele angielskie, liście laurowe . Zalać wodą .Doprowadzić do zagotowania .Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 1 godzinę .Wyjąć mięso , usunąć kości , podzielić na kawałki i dodać do zupy . Fasolę odsączyć z zalewy i dodać do zupy razem z koperkiem . Zagotować. Doprawić zupę przyprawą do zup, pieprzem mielonym , przecierem pomidorowym , sokiem z cytryny . Wlać śmietankę .Podawać posypany natką pietruszki .
Można też wykorzystywać gotować mieszankę ( mrożonkę ) ,, Barszcz ukraiński ” uzupełniając tylko składniki których w niej nie ma .
Dziś ugotowałam na wywarze z gotowania golonek ( kilka dni temu gotowałam – wywar ostudziłam i zamroziłam , a dziś zużyłam ).
Ślimaczek na zdjęciu jak zwykle przy daniach które ,, same się robią ” czyli ,, leniwe gotowanie „.