Barszcz ukraiński
Składniki
1 pełna szklanka suchej fasoli Duży Jaś
2 marchewki
4 nieduże buraczki
1 pietruszka (korzeń)
kawałek pory
kawałek selera
2 ziemniaki
1 cebula
1 malutka kapustka biała (albo kawałek od dużej)
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki śmietany 10% (może być też 18%)
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki natki pietruszki
2 liście laurowe
4 łyżki octu (można mniej albo cytrynę)
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki lubczyku
1/3 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Na drugi dzień fasolę przelać przez sito i wsypać do garnka, zalać świeżą wodą, dodać liście laurowe, ząbek czosnku oraz sól i gotować. Buraczki umyć, następnie każdy zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni, przez 45-60 minut (bądź do miękkości). Obrać i zetrzeć na dużych okach tarki. W czasie gotowania się fasoli i pieczenia buraków obrać pozostałe warzywa i pokroić w drobną kostkę, a kapustę w paski. Gdy fasola będzie pomału dochodzić dorzucić do garnka marchewki, pietruszkę, seler, porę oraz kapustę. Doprawić do smaku kozieradką, lubczykiem, kurkumą, solą, pieprzem i papryką ostrą. Gotować przez parę minut. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać drobno pokrojona cebulę oraz ziemniaki skrojone w kostkę. Gdy ziemniaki będą dochodzić dołożyć utarte buraczki, gotować około 5 minut, pilnując aby w momencie gdy zupa osiągnie intensywnie czerwony kolor, dodać stopniowo ocet. Dodanie octu (bądź też cytryny) spowoduje, że zupa nie straci koloru. Na sam już koniec wlać śmietanę połączoną z mąką i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku papryką wędzoną i jeśli jest potrzeba to solą oraz pieprzem, obsypać natką pietruszki i podawać :D
Po więcej moich przepisów zapraszam na jemy.ekolokalnie.pl