Barszcz ukraiński – wariacja MM by Yvonne

26 stycznia 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

10 dkg białej słodkiej kapusty

5 dkg jasnozielonej części pora (tej ze środka)

10 dkg fasoli perłowej

1 szklanka zakwasu buraczanego

2 kostki rosołowe (ja użyłam „Na wędzonym boczku”)

3 suszone prawdziwki

1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

3 duże ząbki czosnku

1 liść laurowy

5 kulek ziela angielskiego

2 łyżki jabłkowego octu winnego (jeśli ktoś lubi kwaśniejszy barszcz)

¼ łyżeczki fruktozy

1 litr wody

Fasolę moczymy w 1etniej wodzie i zostawiamy na noc. Rano odcedzamy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy fasolę, liścia, ziele, pokrojonego w pół-krążki pora, grzyby, kostki rosołowe i gotujemy do momentu, aż fasola będzie miękka. Wyjmujemy liścia i ziele, wrzucamy posiekaną kapustę. Gotujemy do miękkości kapusty. Na końcu wlewamy zakwas i doprawiamy zupę pieprzem, posiekanym czosnkiem, fruktozą i octem (w razie potrzeby). Doprowadzamy do wrzenia i podajemy.

Smacznego!

file1264517402



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz