Barszcz czerwony z uszkami
Doskonale rozgrzewa…
Składniki:
1 kg buraków
0,5 kg włoszczyzny
120 g jabłek
4 ząbki czosnku
4 łyżki octu
Sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, suszony majeranek Prymat
Cukier do smaku
1 pęczek rukoli
1 pomidor bez skóry
Uszka:
100 g mąki
½ szklanki wody
1 jajko
Sól do smaku
Oliwa do smażenia
Farsz:
40 g suszonych borowików
20 g cebuli
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Przyrządzanie:
Buraki i włoszczyznę umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Dodać czosnek w łupinach, jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość zalać wodą, zagotować, doprawić solą, cukrem, octem i majerankiem, a następnie jeszcze przez chwilę gotować na wolnym ogniu i zestawić z ognia. Następnego dnia barszcz odcedzić.
Z mąki, wody i jajka przygotować ciasto pierogowe. Borowiki pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, podzielić na małe kwadraty, położyć na nich farsz, uformować uszka, a następnie ugotować je we wrzącej, osolonej wodzie. Uszka można po ugotowaniu ułożyć w bulionówkach i zalać gorącym barszczem lub usmażyć na złoty kolor i podawać oddzielnie z sałatką z rukoli i pomidorami concasse.