Barszcz czerwony z kiszonym ogórkiem
Przepis podchwyciłam w czasie wieczornych pogaduszek między sąsiadkami na balkonie. Prawdę mówiąc miałam lekkie opory. Ale wypróbowałam . Jest fajny.
Czas : 1 godzina
Składniki
- 1 ćwiartka z kurczaka lub 1/2 kg porcji rosołowej
- 3 średniej wielkości buraki
- 2 kiszone ogórki
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/3 pora
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
- 2 cebule
- 2 kostki bulionowe drobiowe
- pieprz mielony
- majeranek
- barszcz czerwony w proszku do doprawienia
- 3 łyżki mąki
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 6 szklanek wody
Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki, cebulę i por w pół plasterki. Pokroić 2 buraczki w cienkie słupki, a 1 utrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do garnka porcję rosołową, ziemniaki, marchew, buraczki, cebulę, por i pietruszkę i seler. Zalać wodą. Dodać kostki bulionowe .Gotować przez godzinę. Wyjąć porcję rosołową, seler i pietruszkę. Obrać mięso ( odrzucić skórki i kości ) i włożyć do zupy razem z utartymi na tarce jarzynowej ( grube oczka ) kiszone ogórki . Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do zupy. Zagotować. Doprawić do smaku barszczem w proszku, mielonym pieprzem, majerankiem. Dodać śmietankę. Podawać posypane natka pietruszki .
Przepis doskonale się sprawdza gdy zostaje nam z poprzedniego dnia trochę rosołu, mamy zawekowane, utarte buraczki ( takie na surówkę ) i zakiszone ogórki. No chyba, że komuś tak posmakuje, że ma ochotę gotować go specjalnie od podstaw ( tzn. rosół , buraczki ). Zestawienie buraczków z kiszonym ogórkiem doskonale sprawdza się w surówkach, a i w tej zupie moim zdaniem również .
Dawno temu już wstawiałam ten przepis na kilku stronach – trochę go poprawiłam – wydaje mi się ,że na lepsze .