Barszcz czerwony wigilijny

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Barszcz czerwony wigilijny

Esencjonalny barszcz czerwony czysty tradycyjnie podawany jest w towarzystwie uszek z grzybami na Wigilię .

Czas : 1 godzina

Składniki :
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
1 cebula
6 suszonych grzybków
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kg obranych i pokrojonych buraków ( -1 sztuka utarta na surowo i 
pozostawiona )
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
pieprz mielony
maggi w płynie
1 ½ litra wody
przyprawa do zup
1 łyżka masła
1 łyżka oleju

Warzywa rozdrobnić i dusić chwilę na maśle z olejem .Dodać przyprawy i buraki- zalać wodą. Gotować 1 godzinę . Wyjąć warzywa i buraki . Przecedzić . Doprawić sokiem z cytryny , pieprzem mielonym . Przelać przez utartego surowego buraka wyłożonego na sitku ( nabierze ładnego czerwonego koloru ).

Podawać w bulionówkach lub na talerzu z uszkami z farszem grzybowym

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Plac zabaw przy przedszkolu
Przedszkole powinno zapewniać dzieciom możliwość korzystania z placu zabaw i możliwość zabawy na świeżym powietrzu.
On nie chce dziecka
Poproś faceta, by wyjaśnił ci powody, dla których nie chce mieć dziecka. Powiedz...
Zafarbowane rzeczy
Sól działa jak naturalny odplamiacz, który pomaga wyciągać niechciane farby z tkanin. Po zauważeniu...
Problem z włosami
Cienkie i rzadkie włosy to często także wynik złej, a nawet agresywnej stylizacji. Codzienne...