Barszcz czerwony wigilijny

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Barszcz czerwony wigilijny

Esencjonalny barszcz czerwony czysty tradycyjnie podawany jest w towarzystwie uszek z grzybami na Wigilię .

Czas : 1 godzina

Składniki :
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
1 cebula
6 suszonych grzybków
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kg obranych i pokrojonych buraków ( -1 sztuka utarta na surowo i 
pozostawiona )
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
pieprz mielony
maggi w płynie
1 ½ litra wody
przyprawa do zup
1 łyżka masła
1 łyżka oleju

Warzywa rozdrobnić i dusić chwilę na maśle z olejem .Dodać przyprawy i buraki- zalać wodą. Gotować 1 godzinę . Wyjąć warzywa i buraki . Przecedzić . Doprawić sokiem z cytryny , pieprzem mielonym . Przelać przez utartego surowego buraka wyłożonego na sitku ( nabierze ładnego czerwonego koloru ).

Podawać w bulionówkach lub na talerzu z uszkami z farszem grzybowym

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...