Bardzo łatwe ciasto
2 szklanki maki
2 szklanki cukru
1 szklanka maku
1 szklanka wiórków kokosowych
1,5 kostki margaryny
4 średnie jabłka (najlepiej lekko kwaskowate)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z lekkim czubkiem)
8 jaj
tłuszcz i bułka tarta do formy
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
W pierwszej misce mieszamy po 1 szklance mąki i cukru oraz mak. Do drugiej miski wsypujemy po 1 szklance cukru i mąki oraz wiórki kokosowe.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i scieramy na tarce o grubych oczkach. Połowę dodajemy do naczynia z makiem, pozostałe do wiórków kokosowych.
Margarynę topimy na małym ogniu, studzimy. Połowę wlewamy do masy makowej, drugą połowę do masy kokosowej.
Do każdej masy dodajemy po 4 jaja i bardzo dokładnie mieszamy do momentu az powstanie jednolita masa (mozna je przed dodaniem roztrzepac) Z druga porcja postępujemy identycznie.
Na koniec do każdej masy wsypujemy po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Do tortownicy najpierw wlewamy masę makową. Następnie na środek wylewamy masę kokosową.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni.
Podana porcja jest na tortownice o srednicy 28cm.
Ciasto jest wilgotne i ciezkie, coś w stylu brownies.