Bardzo czekoladowe babeczki brownie
z przepisu wychodzi 12 babeczek.
Składniki
Ciasto:
75 g masła
75 g mlecznej czekolady
75 g cukru trzcinowego
2 jajka
60 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus czekoladowy:
200 g mlecznej czekolady
3 żółtka
40 g drobnego białego cukru
1,5 łyżeczki żelatyny
150 ml śmietany 36%
Dodatkowo:
bita śmietana
orzechy włoskie
kakao
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Masło pokroić na kawałki, czekoladę połamać na kostki, włożyć do suchej metalowej miseczki i roztopić razem w kąpieli wodnej. Masa ma być błyszcząca i lejąca. Gdy wystygnie dodać cukier trzcinowy i roztrzepane wcześniej jajka, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
Papilotki napełnić ciastem do połowy (można do 2/3 objętości) i piec przez około 18 minut.
Babeczki zostawiamy do wystudzenia i zabieramy się za przygotowanie musu czekoladowego.
Połamaną czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej, a potem wystudzić.
Żółtka (w temperaturze pokojowej) ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do nich ostudzoną czekoladę i bardzo delikatnie wymieszać.
Żelatynę należy rozpuścić z 2-3 łyżkami gorącej wody. Lekko ciepłą żelatynę dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Ubić śmietanę na sztywną pianę i połączyć z masą, bardzo delikatnie mieszając. Wstawić do lodówki na około 2 godziny, aby mus nieco zastygł.
Posmarować wierzch babeczek musem czekoladowym i udekorować bitą śmietaną (najlepiej samodzielnie przygotowaną).
Posypać babeczki zrumienionymi kawałkami orzechów i kakao. Deser należy przechowywać w lodówce.