Ciasto Banty (Baunty)
Artykuł zewnętrzny
ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- proszek do pieczenia Delecta
Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka, mąkę, kakao i proszek, wymieszać i piec w nasmarowanej formie 30 min w 150 st. Po przestygnięciu biszkopt przekroić na pół i wykonać krem.
Krem:
- 2 1/2 szklanki mleka
- 30 dag wiórek kokosowych
- paczka margaryny Kasia
- budyń waniliowy
Do rondelka wlać mleko, dodać wiórki kokosowe, całość gotować około 15 minut. Następnie dodać 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy Delecta i kostkę margaryny Kasia. Doprowadzić do połączenia składników. W tym czasie w 1/2 szklance mleka rozprowadzamy 1 budyń waniliowy Delecta i wlewamy do masy kokosowej. Całość zagotować i wylać na blat biszkopta, przykryć drugim. Całość polać gotową polewą czekoladową Delecta.