Banany w czekoladzie z ajerkoniakiem i bitą śmietaną

3 września 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

* 3 duże banany, dość twarde
* tabliczka gorzkiej czekolady
* ok. 2 łyżek masła
* dodatkowo: ajerkoniak, rum, brandy lub likier kawowy

Banany obrać ze skórki, przeciąć je wzdłuż. Czekoladę rozpuścić na parze. Na dużej płaskiej patelni rozgrzać masło, delikatnie ułożyć na nim banany, smażyć około 2 minut. Minutę przed zdjęciem wlać rum lub brandy (jeśli używamy likieru kremowego należy połączyć go z rozpuszczoną czekoladą i energicznie mieszać). Banany zdjąć z patelni, ułożyć  na talerzyku, oblać sosem, przybrać kleksem bitej śmietany i podawać.

rada: można dodatkowo banany obtoczyć w kolorowej posypce lub mielonych orzeszkach czy wiórkach kokosowych i wtykać na patyczki drewniane.



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.