Banany w czekoladzie z ajerkoniakiem i bitą śmietaną

3 września 2012,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

* 3 duże banany, dość twarde
* tabliczka gorzkiej czekolady
* ok. 2 łyżek masła
* dodatkowo: ajerkoniak, rum, brandy lub likier kawowy

Banany obrać ze skórki, przeciąć je wzdłuż. Czekoladę rozpuścić na parze. Na dużej płaskiej patelni rozgrzać masło, delikatnie ułożyć na nim banany, smażyć około 2 minut. Minutę przed zdjęciem wlać rum lub brandy (jeśli używamy likieru kremowego należy połączyć go z rozpuszczoną czekoladą i energicznie mieszać). Banany zdjąć z patelni, ułożyć  na talerzyku, oblać sosem, przybrać kleksem bitej śmietany i podawać.

rada: można dodatkowo banany obtoczyć w kolorowej posypce lub mielonych orzeszkach czy wiórkach kokosowych i wtykać na patyczki drewniane.



FORUM - bieżące dyskusje

Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Na włosy świetnie działają wszelkie wcierki trychologiczne np peeling kwasowy i inne specyfiki...
Nadkwasota
Czy ktoś skutecznie wyleczył nadkwasotę dzięki diecie lub naturalnym metodom: zioła, suplementy itp?...
Co sądzicie o liposukcji.
Liposukcja jest dość inwazyjnym zabiegiem, związanym z koniecznością miejscowego znieczulenia. Problemem są jednak częste...
Powiekszenie biustu
W Pure Clinic w Lublinie wykonywane jest powiększanie piersi z użyciem przeszczepu tłuszczu. Jestem...