Banany w czekoladzie z ajerkoniakiem i bitą śmietaną

3 września 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

* 3 duże banany, dość twarde
* tabliczka gorzkiej czekolady
* ok. 2 łyżek masła
* dodatkowo: ajerkoniak, rum, brandy lub likier kawowy

Banany obrać ze skórki, przeciąć je wzdłuż. Czekoladę rozpuścić na parze. Na dużej płaskiej patelni rozgrzać masło, delikatnie ułożyć na nim banany, smażyć około 2 minut. Minutę przed zdjęciem wlać rum lub brandy (jeśli używamy likieru kremowego należy połączyć go z rozpuszczoną czekoladą i energicznie mieszać). Banany zdjąć z patelni, ułożyć  na talerzyku, oblać sosem, przybrać kleksem bitej śmietany i podawać.

rada: można dodatkowo banany obtoczyć w kolorowej posypce lub mielonych orzeszkach czy wiórkach kokosowych i wtykać na patyczki drewniane.



FORUM - bieżące dyskusje

Polecane strony w sieci
Ja polecam strony z ciekawostkami historycznymi, np. historykon.pl
Samodzielne matki- 20 proc. wszystk…
To powinno dać części facetów do myślenia, że nie potrafią w większości funkcjonować...
Jak usunąć makijaż permanentny?
Przecież można zamalować go makijażem w innym stylu...
Jak nabrać pewności siebie
Czasem warto brać przykład nawet z facetów jak widać:D