Banany w czekoladzie z ajerkoniakiem i bitą śmietaną
Artykuł zewnętrzny
* 3 duże banany, dość twarde
* tabliczka gorzkiej czekolady
* ok. 2 łyżek masła
* dodatkowo: ajerkoniak, rum, brandy lub likier kawowy
Banany obrać ze skórki, przeciąć je wzdłuż. Czekoladę rozpuścić na parze. Na dużej płaskiej patelni rozgrzać masło, delikatnie ułożyć na nim banany, smażyć około 2 minut. Minutę przed zdjęciem wlać rum lub brandy (jeśli używamy likieru kremowego należy połączyć go z rozpuszczoną czekoladą i energicznie mieszać). Banany zdjąć z patelni, ułożyć na talerzyku, oblać sosem, przybrać kleksem bitej śmietany i podawać.
rada: można dodatkowo banany obtoczyć w kolorowej posypce lub mielonych orzeszkach czy wiórkach kokosowych i wtykać na patyczki drewniane.