Jak zwalczyć jesienną chandrę?
- jeden bardzo dojrzały banan
- łyżka oliwy z oliwek
Miąższ banana należy dokładnie rozgnieść widelcem i wymieszać z oliwą. Przygotowaną maseczkę nakładamy na skórę twarzy, szyi i dekoltu i pozostawiamy na ok. 20-30 minut. Oliwę z oliwek można również zastąpić miodem, wówczas maseczka zyska dodatkowo działanie przeciwzapalne.
Banan jest nie tylko owocem zdrowym i wspaniale poprawiającym nasz nastrój. Nie można przecież zapominać o jego wyjątkowym smaku i aromacie. Proponujemy kilka sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem tego pysznego owocu.
- 2 banany
- 1 łyżka miodu
- 200 ml mleka
- 100 g jogurtu
- 100 g lodów waniliowych
Obrane i pokrojone banany umieścić w blenderze. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem zmiksować. Podawać w wysokich szklankach.
Drożdżowe racuchy z bananami
- 3 banany
- ½ kg mąki
- 2 jaja
- 1 1/2 szkl. mleka
- 1 łyżka cukru
- 30 g drożdży
- szczypta soli
- olej do smażenia
Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem (nie gorącym). Następnie dodać jajka, mąkę, sól i wymieszać. Powinno powstać dosyć gęste ciasto. Banany obrać, pokroić na plasterki i dodać do ciasta. Całość pozostawić do wyrośnięcia. Racuchy smażyć na rozgrzanym, głębokim na ok. 2 cm tłuszczu z dwóch stron. Podawać z cukrem pudrem lub sosem czekoladowym.
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- żółtko
- szczypta soli
- tabliczka deserowej czekolady (100 g)
- 4 dojrzałe banany
- sok z połowy cytryny
- 1 puszka masy krówkowej
- 300 ml śmietany kremówki (36%)
- 1 łyżeczka żelatyny
Masło posiekać z mąką, łyżką cukru pudru i solą, dodać żółtko i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce 15 minut. Ciastem wylepić formę do tart, nakłuwć widelcem i piec w temp. 200˚C do zarumienienia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na ciasto. Żelatynę zalać łyżką zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Banany obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na cieście. Na banany wyłożyć masę krówkową. Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w łyżce wrzątku i dodać do ubitej śmietany, cały czas miksując. Ubitą śmietanę wyłożyć na masę krówkową. Wierzch można udekorować tartą czekoladą.
Bananowiec jest trwałą rośliną zieloną o krótkiej, podziemnej łodydze, na której znajdują się pąki. Z każdego pąka wyrastają olbrzymie (do 10 m długości) liście zwinięte w rolkę. Wyrastając z ziemi liście rozwijają się, jednak tylko do pewnej wysokości. Następne wyrastające liście muszą przebijać się przez zwinięte ogonki liściowe i dopiero nad nimi mogą się rozwijać. W ten sposób roślina staje się coraz wyższa, osiągając ostatecznie 6-8 m wysokości. Przez rulon ogonków liściowych przedostaje się również kwiatostan złożony z męskich i żeńskich kwiatów. Cały kwiatostan zawiera od 100 do 400 owoców, które pod względem botanicznym są jagodami.
Źródło: Karabela M.: Banan. Panacea 2011; 1 (34).