Bakłażany zapiekane z ryżem
Kto raz zasmakuje tej potrawy na pewno wróci do niej jeszcze nie raz:)
Składniki:
Opakowanie ryżu Basmati Kupiec
2 bakłażany
1 pomidor
1 papryka
1 cebula
10 dag chudej kiełbasy
10 dag startego żółtego sera
sól, pieprz, olej do smażenia
Wykonanie:
Ryż Kupiec, gotuję wedle przepisu na opakowaniu, po czym go odcedzam. Kiełbaskę kroję w kosteczkę, smażę ją na rozgrzanej patelni z olejem, następnie dodaję do niej posiekaną cebulę i szklę ją na oleju. Paprykę z wyjętym środkiem i pomidora kroję na kawałeczki, dodaję do mięsa i całość duszę 5- 10 min. Studzę, mieszam z ryżem i serem przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Bakłażany myję, i przekrawam je wzdłuż, wyjmuję z nich miąższ, solę osączam z soku i napełniam wcześniej przygotowanym farszem. Zapiekam w temp. 180 stop. przez ok. 30 min:)
Smacznego:)