Bakłażan z serem w 25 min

7 czerwca 2011, dodał:
Artykuł zewnętrzny

Coś smacznego i lekkiego:)

Składniki:

1 bakłażan

250 g chudego twarogu

1 pęczek szczypiorku

2-3 niewielkie pomidory

150 g jogurtu naturalnego

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Wykonanie:

Twarożek wkładam do miseczki i dokładnie rozgniatam widelcem. Szczypiorek płuczę i osuszam oraz drobno go siekam. Dodaję go do sera. Doprawiam do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Wlewam jogurt i mieszam aby wszystkie składniki się połączyły. Bakłażan myję i osuszam. Kroję go na plastry o grubości 1 cm. Opruszam je z obu stron solą oraz pieprzem. Po czym odkładam na kilka minut aby puściły sok. Odciskam plastry na papierowym ręczniku a następnie obsmażam z obu stron na rozgrzanej patelni z oliwą. Umażone plastry bakłażana osączam na ręczniku papierowym. Następnie na połówkach bakłażana układam porcję twarożku i pokrojone w plastry pomidory. Można też udekorować bakłażany listkami bazylii.

Smacznego:)

file1307448325



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz