Bakłażan MM w doborowym towarzystwie

2 grudnia 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny
  • 1 mały bakłażan
  • 400 g chudej szynki wieprzowej
  • 100 g pieczarek
  • ¼ brokuła
  • 1 łyżka przyprawy do grosa
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki soli
  • ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojone w kostkę ok. 3 x 3 cm mięso, posypujemy przyprawą do grosa, przykrywamy i dusimy na minimalnym ogniu do miękkości mięsa (ok. 30 minut).

Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm, układamy na sitku lub kratce, posypujemy z obu stron solą i odstawiamy na 15 minut.

Brokuła moczymy przez 10 minut w osolonej wodzie, następnie gotujemy na parze (bez przykrycia).

Plastry bakłażana płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy drugą patelnię. Plastry bakłażana smarujemy (najlepiej za pomocą pędzelka) pozostałą oliwą. Układamy na patelni i smażymy przez 5 minut. Odwracamy, posypujemy ziołami prowansalskimi i solą, dosmażamy przez kolejne 5 minut na ostrym ogniu. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.

Pieczarki kroimy na 4 części każdą, wsypujemy na patelnię, na której smażył się bakłażan i smażymy na ostrym ogniu do czasu, aż nabiorą złotego koloru. Solimy do smaku.

Szynkę przyprawiamy solą i białym pieprzem.

Smacznego!

file1259766986



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...