Bakłażan faszerowany papryką i serem

30 września 2013, dodał: oliwka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– duży bakłażan
– 2 cebule
– papryka czerwona
– opakowanie sera pleśniowego camembert lub brie
– 4 łyżki startego żółtego sera
– 4 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 5 łyżek oliwy

Przygotowanie:

Bakłażan przekroić na pół wzdłuż, łyżką usunąć miąższ ze środka tak, aby wewnątrz pozostała warstwa grubości 0,5 cm. Środek bakłażana oprószyć solą i odstawić na około 15 minut. Następnie spłukać sól wodą i delikatnie odcisnąć bakłażana z jej nadmiaru. Pokroić go w grubą kostkę, na rozgrzanej patelni przesmażyć cebulę, paprykę i pokrojony w kostkę bakłażan, dodać czosnek. Doprawić do smaku, smażyć około 7 minut. Do lekko przestudzonej masy dodać ser pleśniowy pokrojony w grube kostki i wymieszać. Połówki bakłażana skropić oliwą i nafaszerować masą. Wierzch posypać startym żółtym serem i zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut, do zrumienienia się sera.

15