Bakłażan faszerowany papryką i serem

30 września 2013, dodał: oliwka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– duży bakłażan
– 2 cebule
– papryka czerwona
– opakowanie sera pleśniowego camembert lub brie
– 4 łyżki startego żółtego sera
– 4 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 5 łyżek oliwy

Przygotowanie:

Bakłażan przekroić na pół wzdłuż, łyżką usunąć miąższ ze środka tak, aby wewnątrz pozostała warstwa grubości 0,5 cm. Środek bakłażana oprószyć solą i odstawić na około 15 minut. Następnie spłukać sól wodą i delikatnie odcisnąć bakłażana z jej nadmiaru. Pokroić go w grubą kostkę, na rozgrzanej patelni przesmażyć cebulę, paprykę i pokrojony w kostkę bakłażan, dodać czosnek. Doprawić do smaku, smażyć około 7 minut. Do lekko przestudzonej masy dodać ser pleśniowy pokrojony w grube kostki i wymieszać. Połówki bakłażana skropić oliwą i nafaszerować masą. Wierzch posypać startym żółtym serem i zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut, do zrumienienia się sera.

15



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...