Bakłażan faszerowany papryką i serem

30 września 2013,
dodał: oliwka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– duży bakłażan
– 2 cebule
– papryka czerwona
– opakowanie sera pleśniowego camembert lub brie
– 4 łyżki startego żółtego sera
– 4 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 5 łyżek oliwy

Przygotowanie:

Bakłażan przekroić na pół wzdłuż, łyżką usunąć miąższ ze środka tak, aby wewnątrz pozostała warstwa grubości 0,5 cm. Środek bakłażana oprószyć solą i odstawić na około 15 minut. Następnie spłukać sól wodą i delikatnie odcisnąć bakłażana z jej nadmiaru. Pokroić go w grubą kostkę, na rozgrzanej patelni przesmażyć cebulę, paprykę i pokrojony w kostkę bakłażan, dodać czosnek. Doprawić do smaku, smażyć około 7 minut. Do lekko przestudzonej masy dodać ser pleśniowy pokrojony w grube kostki i wymieszać. Połówki bakłażana skropić oliwą i nafaszerować masą. Wierzch posypać startym żółtym serem i zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut, do zrumienienia się sera.

15



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.