Bakaliowe trufle
Składniki:
po 10 dag suszonych śliwek, daktyli (bez pestek) i moreli;
2-3 łyżki płynnego miodu;
po 2 dag startych migdałów,
orzechów włoskich i laskowych (ewentualnie wiórki kokosowe)
posypka Delecta kakaowa
Suszone owoce zemleć w maszynce. Powstałą owocową masę wymieszać z miodem tak, by wszystkie składniki dobrze się skleiły. Uformować kulki.
Kulki obtoczyć w rozdrobnionych i wymieszanych orzechach włoskich oraz laskowych i migdałach. Można też część kulek obtoczyć w migdałach, a część w orzechach.
Ewentualnie do obtaczania kulek można zamiast orzechów użyć wiórków kokosowych.
Same kulki można też przyrządzić inaczej, np. zmniejszając do 7 dag ilość daktyli, moreli i śliwek, jednocześnie dodając 7 dag rodzynek.
Posypujemy na koniec posypką kakaową DELECTY