Gąsiennica – metrowiec

27 listopada 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

ciasto

  • jajka 4 szt
  • mleko 1/2 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy Delecta 1 szt
  • mąka pszenna 2 szkl
  • proszek do pieczenia Delecta 1 łyżeczka
  • oliwa 1/2 szkl
  • kakao 2 łyżki
  • masa:
  • masło 1 kostka
  • mleko 1/2 L
  • kasza manna 3 łyżki
  • cukier waniliowy  Delecta 1 szt
  • cukier 5 łyżek

dodatkowo:

  • polewa smak białej czekolady Delecta
  • bakalie (różne) 1/2 szklanki
  • kolorowe posypki – smak owocowy i smak kakaowy  Delecta

Białka ubić z cukrem, następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Przesiać mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubite białka delikatnie wymieszać z mąką i stopniowo dodawać mleko i olej. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać 1 łyżkę mąki a do drugiej 2 łyżki kako. Wymieszać delikatnie. Ciasto wyłożyć do prostokątnych blaszek  i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym 180 stopni. W między czasie robimy masę. Zagotowujemy mleko, wsypujemy kaszę manną, cukier i cukier waniliowy. Gotujemy aż zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce ugotowanej, wystudzonej masy. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy w plasterki, smarujemy masą i na przemian raz jeden kolor a raz drugi składamy, smarując masą.Po wierzchu polewamy rozpuszczoną polewą  i obsypujemy bakaliami i kolorowymi posypkami. Kroimy ukośnie.

file1290869993



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz