Bajkowa zapiekanka ratatouille

22 września 2013, dodał: zufik
Artykuł zewnętrzny

1 średni bakłażan
1 średnia cukinia
4 duże pomidory
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa do smażenia
2-3 łyżeczki suszonego oragano
kilka gałązek tymianku
1/2 łyżeczki cynamonu
250 ml gęstego przecieru pomidorowego
1 łyżeczka masła

Przygotowujemy naczynie żaroodporne w którym będziemy układać warzywa a potem zapiekać. Dobrze aby warzywa miały zbliżoną średnicę, wtedy łatwiej je kroić i układać. Najpierw przygotowujemy sos który ułożymy na die naczynia – siekamy w kosteczkę cebulę i 1 ząbek czosnku, szklimy na łyżce oliwy, zalewamy przecierem, dodajemy łyżeczkę oregano, masło, cynamon i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Wykładamy sos na dno naczynia. Kroimy bakłażan, solimy i odstawiamy. Tak samo postępujemy z cukinią. Kiedy puszczą soki, odsączamy, polewamy oliwą, posiekanym czosnkiem i posypujemy oregano oraz pieprzem.
Pomidory kroimy w takiej samej grubości plasterki i również solimy, polewamy oliwą i posypujemy czosnkiem i oregano. Układamy plasterki warzyw naprzemian z pomidorem dość gęsto na sosie, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy ok. 40 minut aż warzywa zmiękną.

file1379843641