Brownies z orzechami, kawałkami czekolady i cukinią

24 listopada 2012,
dodał: Emma
Artykuł zewnętrzny

Rozpływające się ustach brownies z orzechami, kawałkami czekolady i cukinią, której w ogóle nie czuć w smaku. Niskotłuszczowe i z razowej mąki – idealne dla dbających o figurę :).

Cukiniowe brownies /tortownica o śr. 23 cm/:

  • szklanka mąki razowej
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • trochę ponad 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki cukinii (startej na drobnych oczkach ze skrórką)
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich + kilkanaście połówek do ozdoby
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • jajko
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

W misce wymieszać jajko, olej i cukier. Dodać suche składniki (mąkę, kakao, sodę, sól, cynamon) i wymieszać do połączenia składników. Następnie połączyć ze startą cukinią, posienaką czekoladą (użyłam ok. 60 g) i posiekanymi orzechami. Przełożyć do silikonowej tortownicy (lub zwykłej, wyłożonej papierem lub natłuszczone) i ułożyć połówki orzechów. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut (patyczek wbity w ciasto nie powinien być oblepiony surowym ciastem, ale też nie całkiem suchy).
Po przestygnięciu polać (rozpuszczoną w kąpieli wodnej) pozostałą czekoladą.

file1353753525



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.