Brownies z orzechami, kawałkami czekolady i cukinią

24 listopada 2012, dodał: Emma
Artykuł zewnętrzny

Rozpływające się ustach brownies z orzechami, kawałkami czekolady i cukinią, której w ogóle nie czuć w smaku. Niskotłuszczowe i z razowej mąki – idealne dla dbających o figurę :).

Cukiniowe brownies /tortownica o śr. 23 cm/:

  • szklanka mąki razowej
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • trochę ponad 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki cukinii (startej na drobnych oczkach ze skrórką)
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich + kilkanaście połówek do ozdoby
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • jajko
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

W misce wymieszać jajko, olej i cukier. Dodać suche składniki (mąkę, kakao, sodę, sól, cynamon) i wymieszać do połączenia składników. Następnie połączyć ze startą cukinią, posienaką czekoladą (użyłam ok. 60 g) i posiekanymi orzechami. Przełożyć do silikonowej tortownicy (lub zwykłej, wyłożonej papierem lub natłuszczone) i ułożyć połówki orzechów. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut (patyczek wbity w ciasto nie powinien być oblepiony surowym ciastem, ale też nie całkiem suchy).
Po przestygnięciu polać (rozpuszczoną w kąpieli wodnej) pozostałą czekoladą.

file1353753525