Babka ziemniaczana wg Yvonne
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 60 dkg ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 4 średnie ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 kostka smaku „Małe czerwone papryczki”
- 1 łyżeczka wegety
- ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
- 6 cienkich wędzonych parówek drobiowych
- 1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 10 dkg żółtego sera
- 1 łyżka margaryny
- 3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Zagotowujemy wodę z ostrą papryką, wkładamy do niej parówki i gotujemy przez 2 minuty. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
Ser kroimy w słupki o boku ok. 1 cm.
Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Formę do zapiekania natłuszczamy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na dno formy kładziemy 1/3 masy ziemniaczanej. Układamy parówki i ser. Następnie wykładamy resztę masy i wyrównujemy powierzchnię.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut.
Podajemy z sosem czosnkowo – oliwkowym.
Smacznego!