Babka sypana z jagodami

18 lipca 2012, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Drożdże  10 dag

Cukier  1 szkl

Cukier waniliowy 1 szt

Jaja całe  4 szt

Letnie mleko  3/4  szkl

Olej  1 szkl

Mąka  4 szkl

Sól  1 szczypta

Najpierw pokruszyć drożdże, wsypać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać  roztrzepane jajka, letnie mleko i olej. Na końcu wsypać mąkę i szczyptę soli.

Zostawić to na 2 – 3 godziny. Następnie ciasto wyrobić mikserem i piec w blaszkach, formie na babkę lub małe babeczki z różnymi dodatkami np. z jagodami, innymi owocami, serem, cynamonem, powidłami  itp.

Piec w temperaturze 170 ˚ C w zależności od wielkości foremek od 25 do 40 minut.

Ciasto jest  bardzo puszyste i zawsze się udaje. Każdy potrafi zrobić takie ciasto drożdżowe.

file1342594524



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...