Babka sypana z jagodami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
Drożdże 10 dag
Cukier 1 szkl
Cukier waniliowy 1 szt
Jaja całe 4 szt
Letnie mleko 3/4 szkl
Olej 1 szkl
Mąka 4 szkl
Sól 1 szczypta
Najpierw pokruszyć drożdże, wsypać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać roztrzepane jajka, letnie mleko i olej. Na końcu wsypać mąkę i szczyptę soli.
Zostawić to na 2 – 3 godziny. Następnie ciasto wyrobić mikserem i piec w blaszkach, formie na babkę lub małe babeczki z różnymi dodatkami np. z jagodami, innymi owocami, serem, cynamonem, powidłami itp.
Piec w temperaturze 170 ˚ C w zależności od wielkości foremek od 25 do 40 minut.
Ciasto jest bardzo puszyste i zawsze się udaje. Każdy potrafi zrobić takie ciasto drożdżowe.