Babka pomarańczowa z lukrem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 kostka margaryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanka cukru pudru,
4 jajka,
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy,
Sok z całej pomarańczy
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 kostka margaryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanka cukru pudru,
4 jajka,
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy,
Sok z całej pomarańczy
Utrzeć margarynę z cukrem, dodać po jednym żółtku oraz sok. Następnie przesiane mąki i proszek. Ucierać ok 4 min. Po tym czasie dodać skórkę i ubitą pianę, mieszać delikatnie łyżką. Formę do babek wysmarować i wylać ciasto. Piec ok 60min. w 150C
Babkę polałam delikatnym lukrem przygotowanym z 2 łyżek soku pomarańczowego i 2 łyżek cukru pudru. Bardziej nasączył on babkę niż ją ozdobił.