Babka pomarańczowa z lukrem

28 lutego 2012, dodał: tryingtocookandbake
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 kostka margaryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanka cukru pudru,
4 jajka,
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy,
Sok z całej pomarańczy

Utrzeć margarynę z cukrem, dodać po jednym żółtku oraz sok. Następnie przesiane mąki i proszek. Ucierać ok 4 min. Po tym czasie dodać skórkę i ubitą pianę, mieszać delikatnie łyżką. Formę do babek wysmarować i wylać ciasto. Piec ok 60min. w 150C

Babkę polałam delikatnym lukrem przygotowanym z 2 łyżek soku pomarańczowego i 2 łyżek cukru pudru. Bardziej nasączył on babkę niż ją ozdobił.


file1330435937



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...