Babka z jagodami z lukrem

5 lipca 2011, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Sezonowe, szybkie i smaczne ciasto…

składniki:

Jagody 1 szkl

Mąka 1 szkl

Mąka ziemniaczana 1/2 szklanki

Masło 1/2  kostki

Jajka 3 szt

Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Cukier migdałowy

Lukier:

Śmietana 1 łyżka

Cukier puder 1/2  szkl

Czerwony barwnik

Białka ubić z cukrem i cukrem migdałowym, dodać żółtka z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać mąki i rozpuszczone masło. Razem wymieszać.

Formę babka sylikonową popryskać tłuszczem w sprayu lub posmarować. Wylać połowę ciasta, na to jagody i wylać resztę ciasta. Wstawić do piekarnika 180 st C ST piec 45 minut.

Wyjąć babkę z formy, zrobić lukier śmietankowy – wymieszać śmietanę z cukrem pudrem i czerwonym barwnikiem. Polać babkę.

file1309903782