Babka z jagodami z lukrem
Artykuł zewnętrzny
Sezonowe, szybkie i smaczne ciasto…
składniki:
Jagody 1 szkl
Mąka 1 szkl
Mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
Masło 1/2 kostki
Jajka 3 szt
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Cukier migdałowy
Lukier:
Śmietana 1 łyżka
Cukier puder 1/2 szkl
Czerwony barwnik
Białka ubić z cukrem i cukrem migdałowym, dodać żółtka z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać mąki i rozpuszczone masło. Razem wymieszać.
Formę babka sylikonową popryskać tłuszczem w sprayu lub posmarować. Wylać połowę ciasta, na to jagody i wylać resztę ciasta. Wstawić do piekarnika 180 st C ST piec 45 minut.
Wyjąć babkę z formy, zrobić lukier śmietankowy – wymieszać śmietanę z cukrem pudrem i czerwonym barwnikiem. Polać babkę.