Babka cytrynowa z kaszy kukurydzianej

8 marca 2015, dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 6 jajek
  • 200 g ksylitolu
  • 125 g kaszy kukurydzianej
  • 50 g zmielonych pestek ze słonecznika, ostropestu i siemienia lnianego
  • 75 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • dodatkowo masło do formy

Przygotowanie:

1. Cytryny dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy godzinę

2. Wyjmujemy z wody i miksujemy w blenderze razem ze skórką na papkę

3. Dodajemy jajka ksylitol, kaszę, zmielone pestki, ostropest, siemię oraz cynamon, sodę oczyszczoną i miksujemy

5. Formę do babki smarujemy masłem i wlewamy ciasto

8. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 20-30 minut

file1425803755

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”