Babka cytrynowa z kaszy kukurydzianej
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 2 cytryny
- 6 jajek
- 200 g ksylitolu
- 125 g kaszy kukurydzianej
- 50 g zmielonych pestek ze słonecznika, ostropestu i siemienia lnianego
- 75 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- dodatkowo masło do formy
Przygotowanie:
1. Cytryny dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy godzinę
2. Wyjmujemy z wody i miksujemy w blenderze razem ze skórką na papkę
3. Dodajemy jajka ksylitol, kaszę, zmielone pestki, ostropest, siemię oraz cynamon, sodę oczyszczoną i miksujemy
5. Formę do babki smarujemy masłem i wlewamy ciasto
8. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 20-30 minut
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”