Babeczki z truskawkami

15 lipca 2012,
dodał: GastroMonia
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
  • truskawki
  • budyń
  • mleko
Na ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • zimna woda
Przygotowanie:
Do malaksera należy przesiać mąkę, cukier i sól, dodajemy masło i  miksujemy, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Przekładamy składniki do dużej miski, dodajemy żółtko, wlewamy niewielką ilość wody i  zagniatay ciasto. Na stolnicy rozwałkowujemy. Wycinamy kółeczka pasujące do naszych foremek. Zostawiamy w lodówce na 30 minut. Następnie rozgrzewamy piekarnik i pieczemy przez 25 minut. Kiedy przestygną, dodajemy przygotowany budyń i dekorujemy truskawkami.

file1342176805



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...