Babeczki z czekoladą dwukolorowe
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 12 babeczek:
140 g masła
3/4 szklanki cukru do wypieków
3 jajka
pół łyżeczki cukru waniliowego
1 i 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka startej lub posiekanej mlecznej czekolady
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać cukier waniliowy i dalej ucierając wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do masy stopniowo wciąż miksując.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości, na wierzch każdej babeczki wsypać dwie łyżeczki czekolady i delikatnie zamieszać patyczkiem.
Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.