Babeczki z bekonem i pieczarkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
na nadzienie:
- cebula uduszona
- kilka pieczarek uduszonych
- 300 g bekonu (boczku) przyrumienionego na patetni
- łyżka majonezu
- łyżka kefiru lub śmietany
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
na ciasto
- 2 szklanki mąki
- 200 g chłodnego masła/margaryny
- 2 żółtka
Przygotowanie:
Składniki ciasta należy posiekać nożem, szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut. Gotowym ciastem należy wylepić foremki na babeczki, wysmarowanych uprzednio tłuszczem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Pieczarki, cebulę oraz bekon mieszamy i doprawiamy przyprawami. Majonez mieszamy z kefirem, dodajemy wyciśnięty czosnek, przyprawiamy. Babeczki nadziewamy a następnie polewamy sosem czosnkowym.