Babeczki majonezowe
Artykuł zewnętrzny
Do przygotowania babeczek majonezowych na słodko, potrzebujemy:
ciasto tzw. ucierane
- 4 średniej wielkości jajka
- 3/4szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru (można dodać trochę mniej, bo babeczki po upieczeniu są naprawdę bardzo słodkie)
- 1/2 szklanki majonezu, tutaj w roli głównej kętrzyński
- odrobinę soku z cytryny
- szczyptę soli.
Sposób przygotowania:
Mieszamy ze sobą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. W osobnej misce ucieramy (można użyć miksera) ze sobą jajka i cukier.
Do utartych jajek z cukrem dodajemy majonez i sok z cytryny, dalej wszystko ucieramy. Stopniowo dodajemy do ciasta wymieszane mąki, cały czas miksując. Na koniec dodajemy szczyptę soli. Ciasto przekładamy do foremek lub papilotek do wysokości 2/3.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-25 minut. Z tego przepisu uzyskałam 14 babeczek.
Przepis zaczerpnięto ze strony gotujmy.pl