Baba ziemniaczana – oryginalny przepis
Artykuł zewnętrzny
składniki na babkę:
– 1,5 kilograma ziemniaków obranych mącznych
– duża cebula i czosnek
– kawałek kiełbasy
– około 20 dag boczku wędzonego
– łyżka kaszy manny
– łyżka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
– dwie łyżki mąki pszennej
– dwa jaja
– sporo świeżego pieprzu, sól, tymianek oraz majeranek
– opcjonalnie gałka muszkatałowa
Ziemniaki zemleć w maszynce, na patelni roztopić pokrojony w kostkę boczek, dodać cebulkę poszatkowaną w kosteczkę i czosnek. Całość przełożyć do ziemniaczanej masy, dodać jajka, mąki i mannę oraz przyprawy, całość wymieszać i piec w nasmarowanej blaszce posypanej bułką (może to być keksówka lub też inne naczynie żaroodoporne).