Ażurowe naleśniki – 2 wersje

10 czerwca 2014, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • mąka 150gr
  • 2 szt jajko
  • 250 ml mleko
  • 1 garść rukola
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 3 łyżka syrop klonowy
  • orzechy laskowe 3 łyżki mielone
  • 2 łyżka ketchup

 

 

  1. Ubijam jajka za pomocą trzepaczki, aż będzie jednolitą masą. Potem dodaję mąkę i mieszam dalej do momentu gdy znikną grudki.
  2. Dodaję tarte orzechy, proszek i mieszam jeszcze raz.
  3. Na patelni rysuję ciekawe kształty masą naleśnikową.
  4. Smażę z obu stron na rozgrzanej patelni.
  5. Wersja I: Każdy naleśnik po zdjęciu z patelni składam na 4 jak serwetkę. Polewam syropek klonowym i posypuję orzechami.
  6. Wersja I: Układam ładnie rukolę na dole, polewam sosem z ketchupem.
mąka 150gr

 

2 szt jajko
250 ml mleko
1 garść rukola
1 łyżeczka proszek do pieczenia
3 łyżka syrop klonowy
orzechy laskowe 3mielone
2 łyżka ketchup 

 

 

file1402419712