Atopowe zapalenie skóry – jaką dietę stosować?

2 maja 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Atopowe zapalenie skóry to przewlekła choroba o podłożu alergicznym. Charakteryzuje się nawracającymi stanami zapalnymi skóry, które występują najczęściej w miejscach, gdzie jest ona najcieńsza. Zmiany pojawiają się więc na twarzy, szyi oraz w zgięciach kończyn. W znacznej większości przypadków atopowe zapalenie skóry (AZS) dotyka noworodków oraz dzieci do 3 roku życia. Zdarza się jednak, że powraca także w okresie dorosłości. Poza specjalnymi kosmetykami łagodzącymi objawy oraz środkami farmakologicznymi zalecane jest również przestrzeganie diety. Czego należy więc unikać?

Dieta w atopowym zapaleniu skóry

Najskuteczniejszą dietą w przypadku AZS jest dieta rotacyjno-eliminacyjna. Jej rozpoczęcie warto poprzedzić testem na nietolerancje pokarmowe, który wskaże, jakie produkty spożywcze uczulają organizm. Podstawą jest zazwyczaj wyeliminowanie wysoko przetworzonej żywności oraz kolorowych napojów.

Dieta dla dzieci z atopowym zapaleniem skóry

Jako że najczęściej AZS dotyka dzieci, to one z reguły wymagają zmian w diecie. Z ich jadłospisu należy więc wyeliminować produkty zawierające potencjalne alergeny. W pierwszej kolejności rezygnuje się więc z krowiego mleka i jego przetworów, a więc wszelkich jogurtów, serów oraz innych popularnych alergenów jak jaja, miód i gluten. W odstawkę często idzie również wiele owoców, jak na przykład pomarańcze, brzoskwinie, nektarynki, morele, wiśnie, maliny czy truskawki. Dieta nie powinna także obejmować ryb i owoców morza, kakao czy produktów z żelatyną. Przed wprowadzeniem zmian w życie trzeba je koniecznie skonsultować z lekarzem.

Dieta a atopowe zapalenie skóry u dorosłych

Zdarza się, że i osoby dorosłe cierpią na AZS. Objawy choroby mogą nasilić się u nich w przypadku spożycia niektórych warzyw np. pomidorów, dlatego przy wyborze owoców i warzyw najlepiej stawiać na lokalne, sezonowe produkty, pochodzące z eko gospodarstw. Z jadłospisu warto usunąć też często uczulające produkty, takie jak orzechy laskowe, przetwory mleczne, margaryny i czekolady. Podobnie jak u dzieci, eliminuje się owoce morza oraz ryby.

Atopowe zapalenie skóry – dieta to podstawa

Poza unikaniem wspomnianych składników osoba cierpiąca na AZS powinna pamiętać o spożywaniu dużych ilości wody. Sprawia ona, że składniki odżywcze szybciej docierają do komórek, i nawilża skórę. Pomocny może okazać się również olej z wiesiołka poprawiający gęstość i elastyczność skóry. Należy też dbać o odpowiedni poziom witaminy E, którą zawiera między innymi zielony groszek, kiełki, migdały lub płatki owsiane. Poza stosowaniem diety warto skonsultować z lekarzem stosowanie specjalnych dermokosmetyków bądź leków przeznaczonych dla osób ze skórą atopową. W leczeniu ważna jest szybka i właściwa reakcja oraz odpowiednia pielęgnacja skóry preparatami, które złagodzą podrażnienia i świąd, przywrócą skórze atopowej barierę ochronną i ograniczą rozwój patogennej flory bakteryjnej.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...