Atopowe zapalenie skóry – jaką dietę stosować?

2 maja 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Atopowe zapalenie skóry to przewlekła choroba o podłożu alergicznym. Charakteryzuje się nawracającymi stanami zapalnymi skóry, które występują najczęściej w miejscach, gdzie jest ona najcieńsza. Zmiany pojawiają się więc na twarzy, szyi oraz w zgięciach kończyn. W znacznej większości przypadków atopowe zapalenie skóry (AZS) dotyka noworodków oraz dzieci do 3 roku życia. Zdarza się jednak, że powraca także w okresie dorosłości. Poza specjalnymi kosmetykami łagodzącymi objawy oraz środkami farmakologicznymi zalecane jest również przestrzeganie diety. Czego należy więc unikać?

Dieta w atopowym zapaleniu skóry

Najskuteczniejszą dietą w przypadku AZS jest dieta rotacyjno-eliminacyjna. Jej rozpoczęcie warto poprzedzić testem na nietolerancje pokarmowe, który wskaże, jakie produkty spożywcze uczulają organizm. Podstawą jest zazwyczaj wyeliminowanie wysoko przetworzonej żywności oraz kolorowych napojów.

Dieta dla dzieci z atopowym zapaleniem skóry

Jako że najczęściej AZS dotyka dzieci, to one z reguły wymagają zmian w diecie. Z ich jadłospisu należy więc wyeliminować produkty zawierające potencjalne alergeny. W pierwszej kolejności rezygnuje się więc z krowiego mleka i jego przetworów, a więc wszelkich jogurtów, serów oraz innych popularnych alergenów jak jaja, miód i gluten. W odstawkę często idzie również wiele owoców, jak na przykład pomarańcze, brzoskwinie, nektarynki, morele, wiśnie, maliny czy truskawki. Dieta nie powinna także obejmować ryb i owoców morza, kakao czy produktów z żelatyną. Przed wprowadzeniem zmian w życie trzeba je koniecznie skonsultować z lekarzem.

Dieta a atopowe zapalenie skóry u dorosłych

Zdarza się, że i osoby dorosłe cierpią na AZS. Objawy choroby mogą nasilić się u nich w przypadku spożycia niektórych warzyw np. pomidorów, dlatego przy wyborze owoców i warzyw najlepiej stawiać na lokalne, sezonowe produkty, pochodzące z eko gospodarstw. Z jadłospisu warto usunąć też często uczulające produkty, takie jak orzechy laskowe, przetwory mleczne, margaryny i czekolady. Podobnie jak u dzieci, eliminuje się owoce morza oraz ryby.

Atopowe zapalenie skóry – dieta to podstawa

Poza unikaniem wspomnianych składników osoba cierpiąca na AZS powinna pamiętać o spożywaniu dużych ilości wody. Sprawia ona, że składniki odżywcze szybciej docierają do komórek, i nawilża skórę. Pomocny może okazać się również olej z wiesiołka poprawiający gęstość i elastyczność skóry. Należy też dbać o odpowiedni poziom witaminy E, którą zawiera między innymi zielony groszek, kiełki, migdały lub płatki owsiane. Poza stosowaniem diety warto skonsultować z lekarzem stosowanie specjalnych dermokosmetyków bądź leków przeznaczonych dla osób ze skórą atopową. W leczeniu ważna jest szybka i właściwa reakcja oraz odpowiednia pielęgnacja skóry preparatami, które złagodzą podrażnienia i świąd, przywrócą skórze atopowej barierę ochronną i ograniczą rozwój patogennej flory bakteryjnej.