Aromatyczny kurczak

5 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki

1     kurczak (1,2 kg)
2 łyżeczki     Vegety pikantnej
1 łyżeczka     Vegety ziołowej
4 łyżeczki     oleju
Do smarowania:
1 łyżeczka     miodu
1 łyżka     soku z cytryny
3 łyzki     oleju
½ łyżeczki     startego świeżego imbiru
70 g     orzeszków piniowych
Sos:
    sos z pieczenia
2 łyżeczki     mąki ziemniaczanej
50 ml     białego wina

Przygotowanie

   1. Oczyszczonego kurczaka natrzeć z zewnątrz Vegetą, a wewnątrz Vegetą ziołową.
   2. Tak przygotowane mięso ułożyć na blasze, polać ciepłym olejem i dolać odrobinę wody.
   3. W trakcie pieczenia przez ok. półtorej godziny koniecznie należy pamiętać, by stale dolewać odrobinę wody, a piekarnik winien mieć temperaturę 180°C. pod koniec pieczenia mięso posmarować mieszanką miodu, soku z cytryny, oleju i imbiru. Posypać grubo pokrojonymi orzeszkami piniowymi i piec jeszcze przez chwilę.
   4. Pieczonego kurczaka wyjąć, a sos z pieczenia przelać do małego rondelka.
   5. Do sosu dodać mąkę, rozmąconą uprzednio z odrobiną wody i wina i doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z ognia.

Serwowanie

Kurczaka pokroić i podawać z gotowanymi warzywami i sosem.
Rada

Dzięki posmarowaniu miodową mieszanką mięso zyska delikatną chrupkość i specyficzny aromat, zachowując przy tym soczystą strukture.

na podstawie: www.podravka.pl



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...