Aromatyczny kurczak

5 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki

1     kurczak (1,2 kg)
2 łyżeczki     Vegety pikantnej
1 łyżeczka     Vegety ziołowej
4 łyżeczki     oleju
Do smarowania:
1 łyżeczka     miodu
1 łyżka     soku z cytryny
3 łyzki     oleju
½ łyżeczki     startego świeżego imbiru
70 g     orzeszków piniowych
Sos:
    sos z pieczenia
2 łyżeczki     mąki ziemniaczanej
50 ml     białego wina

Przygotowanie

   1. Oczyszczonego kurczaka natrzeć z zewnątrz Vegetą, a wewnątrz Vegetą ziołową.
   2. Tak przygotowane mięso ułożyć na blasze, polać ciepłym olejem i dolać odrobinę wody.
   3. W trakcie pieczenia przez ok. półtorej godziny koniecznie należy pamiętać, by stale dolewać odrobinę wody, a piekarnik winien mieć temperaturę 180°C. pod koniec pieczenia mięso posmarować mieszanką miodu, soku z cytryny, oleju i imbiru. Posypać grubo pokrojonymi orzeszkami piniowymi i piec jeszcze przez chwilę.
   4. Pieczonego kurczaka wyjąć, a sos z pieczenia przelać do małego rondelka.
   5. Do sosu dodać mąkę, rozmąconą uprzednio z odrobiną wody i wina i doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z ognia.

Serwowanie

Kurczaka pokroić i podawać z gotowanymi warzywami i sosem.
Rada

Dzięki posmarowaniu miodową mieszanką mięso zyska delikatną chrupkość i specyficzny aromat, zachowując przy tym soczystą strukture.

na podstawie: www.podravka.pl