Aromatyczny kurczak
Składniki
1 kurczak (1,2 kg)
2 łyżeczki Vegety pikantnej
1 łyżeczka Vegety ziołowej
4 łyżeczki oleju
Do smarowania:
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
3 łyzki oleju
½ łyżeczki startego świeżego imbiru
70 g orzeszków piniowych
Sos:
sos z pieczenia
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 ml białego wina
Przygotowanie
1. Oczyszczonego kurczaka natrzeć z zewnątrz Vegetą, a wewnątrz Vegetą ziołową.
2. Tak przygotowane mięso ułożyć na blasze, polać ciepłym olejem i dolać odrobinę wody.
3. W trakcie pieczenia przez ok. półtorej godziny koniecznie należy pamiętać, by stale dolewać odrobinę wody, a piekarnik winien mieć temperaturę 180°C. pod koniec pieczenia mięso posmarować mieszanką miodu, soku z cytryny, oleju i imbiru. Posypać grubo pokrojonymi orzeszkami piniowymi i piec jeszcze przez chwilę.
4. Pieczonego kurczaka wyjąć, a sos z pieczenia przelać do małego rondelka.
5. Do sosu dodać mąkę, rozmąconą uprzednio z odrobiną wody i wina i doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z ognia.
Serwowanie
Kurczaka pokroić i podawać z gotowanymi warzywami i sosem.
Rada
Dzięki posmarowaniu miodową mieszanką mięso zyska delikatną chrupkość i specyficzny aromat, zachowując przy tym soczystą strukture.
na podstawie: www.podravka.pl