Aromatyczna cukinia z pomidorkami

3 lipca 2010, dodał: Aneta Klimecka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 średnie cukinie
3 ząbki czosnku
8 pomidorków czereśniowych
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
3 łyżeczki przyprawy:suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
2 czubate łyżeczki suszonego oregano
sól
pieprz

Przygotowanie:

– W rondelku, na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, gdy zacznie pachnieć dodajemy umytą i obraną, pokrojoną w ukośne plastry cukinię. Dusimy, aż będzie półtwarda.
– Umyte pomidorki czereśniowe kroimy na pół i dodajemy do cukinii,  przyprawiamy suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, oregano oraz solą i pieprzem, mieszamy i dusimy minutę. Podajemy ciepłe.