Anchois w zieleni

13 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
650 g cukinii grubo startej
1 łyżeczka soli
1 duża sałata
kilka gałązek zielonej pietruszki, posiekane
180 g twardego sera, pokrojonego w paski
1 łyżka ziarna sezamu
1 łyżka świeżych liści oregano lub 1 łyżeczka suszonego
sól, pieprz
Sos: 50 g anchois (sardela) w oliwie
60 ml  soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy Dijon
rozmaryn suszony
1 łyżeczka świeżego posiekanego koperku
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Sos: wszystkie składniki razem wymieszać, pozostawić w temp. pokojowej. Sałatka: wymieszać cukinię z solą, umieścić ją w durszlaku położonym na miskę i włożyć na 15 min. do lodówki. Sałatę umyć, rozdzielić na liście. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wyjąć cukinię z lodówki, wycisnąć i ułożyć na liściach sałaty. Dodać ser i świeże liście oregano. Wlać połowę sosu, dokładnie wymieszać. Ułożyć na talerzu, polać sosem i udekorować. Podawać od razu.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...