Ananas to pochodząca z Ameryki Południowej bylina o grubej łodydze, która potrafi osiągnąć wysokośc do 1 m. Kwitnąca i owocująca roślina jest naprawdę przepiękna i efektowna, liście są zakończone ostro a na brzegach są kolczaste, drobne kwiaty tworzą gęsty kwiatostan w kolorze żółtym lub czerwonoczerwonawym, na szczycie mały piuropusz liści.
Najzdrowsze i najsmaczniejsze jest oczywiście spożywanie ananasa w stanie surowym, również spożywa się go w postaci suszonej. Świeże lub suszone ananasy wchodzą w skład różnych potraw, zaś jego aromat stanowi dodatek do np. deserów i ciast. Z ananasa wytwarza się również proszek i wyciąg, który posiada wiele właściwości leczniczych.
Owocostan oraz łodyga zawiera bromeliną – mieszaninę enzymów proteolitycznych, ułatwiających trawienie białka, tłuszczów i skrobi, dlatego jest często stosowana w suplementach diety ułatwiających trawienie . Spożywanie dojrzałych owoców przeciwdziała wzdęciom i nadkwasocie żołądka.. Nie jest jednak wskazane spożywanie dużej ilości ananasa przez małe dzieci, ponieważ bromelina może podrażniać błony śluzowe. Bromelina zwiększa również przepuszczalność błon komórkowych, co przyśpiesza cofanie się obrzęków.
Owoce zawierają również witaminę C i A oraz błonnik. Warto więc dodawać owoce ananasa do sałatek, dań mięsnych i deserów.
a ja na odwrót ;)
świeży tak, ale na pizzy albo z mięsem fu!
mięso z ananasem jest pyszne, pizza też, ale świeżego, surowego ananasa jakoś nie lubię