Przepisy umieszczone w książce zostały podzielone wg pór roku i dostępności sezonowych produktów spożywczych. Zima to klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem. Jesień to m.in. przepisy na śledzia z chutneyem dyniowym, śledzia w grzybach czy śledzia halloweenowego w czarnym sosie, a także śledzia w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju. Wiosna to rozdział, w którym króluje śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie jabłkowym czy słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami. Lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże, stąd znalazł się tutaj śledź w truskawkach, z bananem, z jagodą, w mango i wiele innych. Vege śledzie to rozdział z przepisami na wegetariańskie dania „śledziowe” – bez wykorzystania ryb: śledź z cukinii lub boczniaków razem z informacjami jakie przyprawy „oddadzą” smak śledzia. Rozdział idealny dla wegetarian, ale też mam i tych wszystkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.
Konkretne przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są ciekawymi zdjęciami, które wzbudzają zachwyt, a jednocześnie pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy do własnej kuchni. Wydanie tego niezwykłego, śledziowego poradnika zasługuje na podkreślenie i największe słowa uznania. Książka jest naprawdę przepiękna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent.
Książkę polecamy wszystkim i doskonałym gospodyniom domowym, które wzbogacą swój niezbędnik nowymi przepisami i rybnym łasuchom, a także wielbicielom śledzi w oryginalnych odsłonach, wszystkim mamom i babciom, które poszukują nowych inspiracji, aby rozpieszczać swoje rodziny genialnymi potrawami, a także wszystkim innym, którzy chcą się nauczyć eksperymentalnej i smacznej śledziowej sztuki kulinarnej. Fantastyczna encyklopedia rozpusty smakowej ze śledziem w roli głównej.
Od Wydawcy:
Czy słynny śledzik jest typowo polskim daniem? Jak smakuje z czekoladą? Jak długo żyją śledzie i jak się ze sobą komunikują? Jak wyglądają związane z nim obyczaje w różnych społecznościach? Jak się go przyrządza w innych kulturach?
W książce znajdziecie ponad 50 przepisów na śledzia – od klasyki po ekstrawagancję jak śledź w truskawkach czy śledziowe lody, a nawet rozdział dla wegetarian – roślinne śledzie wege!
Cztery pory roku ze śledziem! Przepisy ze wszystkich stron świata!
Pasjonujące opowieści o niezwykłej rybie, na której ościach budowano mocarstwa. Fakty historyczne, praktyczne porady, smaczne anegdoty. Opowieści z podróży kulinarnych, które stały się inspiracją nowych dań.
Śledź, kiedyś uznawany był za potrawę najbiedniejszych, potem – ten tradycyjny w oleju lub śmietanie – stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w czasach fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od typowych wyobrażeń. Zanurz się w świetnie napisane opowieści, a gdy zgłodniejesz, wypróbuj jeden z przepisów i zaskocz wszystkich nowym smakiem podczas świąt lub śledzika towarzyskiego.
Marta Sawicka-Danielak – pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi i podróżniczka.
Filip Danielak – perkusista, producent muzyczny i telewizyjny, chef kuchni.
Podróżujące małżeństwo, które wiele lat temu założyło lokal Ambasada Śledzia i do dziś pysznie karmi tą rybą w wielu jego filiach. Założona przez nich Ambasada Śledzia okazał się ogromnym sukcesem. Z małej knajpki, która miała być sposobem na niezależność i zwolnienie tempa życia, stała się instytucją. O wyjątkowych śledziach z Ambasady Śledzia pisały media polskie i zagraniczne, zachwalał je przewodnik Lonely Planet, zapraszano na zagraniczne festiwale kulinarne.
Książka dostępna na stronie: sklep.zwierciadlo.pl i w dobrych księgarniach
Cena okładkowa: 49,90 zł