Ambasada śledzia – recenzja

31 grudnia 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny
Śledź w polskiej obrzędowości jest rybą magiczną. Dawniej uznawany za potrawę najbiedniejszych, potem, ten klasyczny w oleju lub śmietanie, stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dzisiaj śledzie to ryby, które wyjątkowo często goszczą na naszych stołach i przede wszystkim kojarzą nam się ze świętami.
Śledzie, niezależnie od tego czy są w śmietanie, w oleju, w occie czy po kaszubsku, mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Śledzie są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Nie dostarczają zbyt wielu kalorii (kcal), mimo że są bogate w tłuszcze. Jednak są to zdrowe tłuszcze – wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT), które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Nic dziwnego, że to obowiązkowa pozycja na polskich stołach w czasie świąt i rodzinnych uroczystości, choć chętnie sięgamy po nie również bez okazji.
Na ile sposobów można przygotować śledzie? Jak się okazuje na kilkadziesiąt, w tym śledzie z owocami, w sosach, zupie czy cieście naleśnikowym. Fantastyczną podpowiedzią i niezwykle ciekawą lekturą w tym temacie jest książka wydana nakładem Wydawnictwa Zwierciadło, autorstwa Marty Sawickiej-Danielak i Filipa Danielaka, pt.: Ambasada śledzia. 
Ambasada śledzia została wydana w twardej oprawie, jest wypełniona anegdotami, historiami na temat śledzi, a przede wszystkim przepisami na cały rok… Od najbardziej tradycyjnych, po spektakularne dania jak śledź w truskawkach lub pierniku i malinach, znajdzie się tutaj także cały rozdział dla wegetarian – roślinne śledzie bez śledzia oraz wspaniałe, oryginalne pomysły na święta. Podróże, smaki, opowieści, przepisy! Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o śledziach. Zanurz się w świetnie napisane opowieści, a gdy zgłodniejesz, wypróbuj jeden z przepisów i zaskocz wszystkich nowym smakiem podczas świąt lub śledzika towarzyskiego.
Wstęp książki poświęcony został historii śledzia oraz praktycznym poradom dotyczącym rozpoznawania świeżych ryb, kupowania śledzi, odsalania i sprawiania śledzi, a także informacjom na temat śledzi, ich wpływu na zdrowie, ich rodowodów oraz zrównoważonych połowach. Dodatkowo znajdziemy tu mnóstwo cytatów, ciekawostek i anegdot dotyczących śledzi. Autorzy opowiadają także o lokalu Ambasada Śledzia i jego filiach, gdzie podawane są śledzie w wielu autorskich odsłonach.

Przepisy umieszczone w książce zostały podzielone wg pór roku i dostępności sezonowych produktów spożywczych. Zima to klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem. Jesień to m.in. przepisy na śledzia z chutneyem dyniowym, śledzia w grzybach czy śledzia halloweenowego w czarnym sosie, a także śledzia w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju. Wiosna to rozdział, w którym króluje śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie jabłkowym czy słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami. Lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże, stąd znalazł się tutaj śledź w truskawkach, z bananem, z jagodą, w mango i wiele innych. Vege śledzie to rozdział z przepisami na wegetariańskie dania „śledziowe” – bez wykorzystania ryb: śledź z cukinii lub boczniaków razem z informacjami jakie przyprawy „oddadzą” smak śledzia. Rozdział idealny dla wegetarian, ale też mam i tych wszystkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.

Konkretne przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są ciekawymi zdjęciami, które wzbudzają zachwyt, a jednocześnie pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy do własnej kuchni. Wydanie tego niezwykłego, śledziowego poradnika zasługuje na podkreślenie i największe słowa uznania. Książka jest naprawdę przepiękna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent.

Książkę polecamy wszystkim i doskonałym gospodyniom domowym, które wzbogacą swój niezbędnik nowymi przepisami i rybnym łasuchom, a także wielbicielom śledzi w oryginalnych odsłonach, wszystkim mamom i babciom, które poszukują nowych inspiracji, aby rozpieszczać swoje rodziny genialnymi potrawami, a także wszystkim innym, którzy chcą się nauczyć eksperymentalnej i smacznej śledziowej sztuki kulinarnej. Fantastyczna encyklopedia rozpusty smakowej ze śledziem w roli głównej.

Od Wydawcy:

Czy słynny śledzik jest typowo polskim daniem? Jak smakuje z czekoladą? Jak długo żyją śledzie i jak się ze sobą komunikują? Jak wyglądają związane z nim obyczaje w różnych społecznościach? Jak się go przyrządza w innych kulturach?

W książce znajdziecie ponad 50 przepisów na śledzia – od klasyki po ekstrawagancję jak śledź w truskawkach czy śledziowe lody, a nawet rozdział dla wegetarian – roślinne śledzie wege!

Cztery pory roku ze śledziem! Przepisy ze wszystkich stron świata!

Pasjonujące opowieści o niezwykłej rybie, na której ościach budowano mocarstwa. Fakty historyczne, praktyczne porady, smaczne anegdoty. Opowieści z podróży kulinarnych, które stały się inspiracją nowych dań.

Śledź, kiedyś uznawany był za potrawę najbiedniejszych, potem – ten tradycyjny w oleju lub śmietanie – stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w czasach fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od typowych wyobrażeń. Zanurz się w świetnie napisane opowieści, a gdy zgłodniejesz, wypróbuj jeden z przepisów i zaskocz wszystkich nowym smakiem podczas świąt lub śledzika towarzyskiego.

Marta Sawicka-Danielak – pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi i podróżniczka.

Filip Danielak – perkusista, producent muzyczny i telewizyjny, chef kuchni.

Podróżujące małżeństwo, które wiele lat temu założyło lokal Ambasada Śledzia i do dziś pysznie karmi tą rybą w wielu jego filiach. Założona przez nich Ambasada Śledzia okazał się ogromnym sukcesem. Z małej knajpki, która miała być sposobem na niezależność i zwolnienie tempa życia, stała się instytucją. O wyjątkowych śledziach z Ambasady Śledzia pisały media polskie i zagraniczne, zachwalał je przewodnik Lonely Planet, zapraszano na zagraniczne festiwale kulinarne.

Książka dostępna na stronie: sklep.zwierciadlo.pl i w dobrych księgarniach

Cena okładkowa: 49,90 zł






FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...