Alergia – nie lecz tylko objawów! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Alergia – nie lecz tylko objawów!

8 maja 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Sezon alergii w pełnym rozkwicie. W tym roku pylenie osiąga rekordowe poziomy, co bardzo mocno wpływa na jakość życia alergików – zarówno dzieci jak i dorosłych. Problemy z alergią wziewną nie tylko utrudniają codzienne funkcjonowanie, ale mogą także powodować zapalenia górnych dróg oddechowych czy astmę. Podrażniona śluzówka stanowi otwartą drogę dla różnego rodzaju patogenów – wirusów i bakterii, dlatego alergicy są bardziej narażeni na infekcje. Jak można wspomóc siebie i dziecko w alergii?

Sezon alergii w pełnym rozkwicie. W tym roku pylenie osiąga rekordowe poziomy, co bardzo mocno wpływa na jakość życia alergików – zarówno dzieci jak i dorosłych. Problemy z alergią wziewną nie tylko utrudniają codzienne funkcjonowanie, ale mogą także powodować zapalenia górnych dróg oddechowych czy astmę. Podrażniona śluzówka stanowi otwartą drogę dla różnego rodzaju patogenów – wirusów i bakterii, dlatego alergicy są bardziej narażeni na infekcje. Jak można wspomóc siebie i dziecko w alergii?

Śluzówka – pierwsza linia obrony

Nieprzyjemne objawy alergii takie jak łzawienie, kaszel, katar, chrypka, wynikają z podrażnienia śluzówki wywołanego alergenem. Zdrowy organizm nie powinien wytwarzać przeciwciał przeciwko białkom pyłków roślin. Jednak ze względu na fakt, że nasz układ immunologiczny nie jest bezbłędny zamiast uznać pyłki za nieszkodliwe substancje zachowuje się tak, jak gdyby do organizmu wtargnął wróg. W efekcie podczas kontaktu z alergenem uruchomiony zostaje mechanizm obronny, którego pierwszą linią się właśnie śluzówka. To w niej znajdują się wydzielnicze przeciwciała sIgA , które pełnią funkcję ochronną na powierzchni naszych śluzówek. Podczas odpowiedzi immunologicznej na alergizujące pyłki dochodzi do produkcji przeciwciał IgE, cytokin prozapalnych i histaminy, które powodują pojawienie się objawów. W przypadku alergii wziewnej mamy do czynienia najczęściej z podrażnieniem śluzówek nosa, oczu, gardła i zatok. Warto jednak wiedzieć, że obrona śluzówkowa obejmuje znacznie większą powierzchnię. Największa jej część znajduje się w jelitach, które stanowią organ mający większą powierzchnię niż skóra! A codziennie za pośrednictwem płynów i pokarmów jelita mają kontakt ze światem zewnętrznym. Układ odpornościowy związany z jelitami jest rozbudowany i ma wpływ na cały organizm i odporność śluzówkową.

Mikrobiota jelitowa a układ odpornościowy

Aby obrona śluzówkowa działała prawidłowo istotne jest zadbanie o mikrobiotę jelit. Dodatkowo bakterie jelitowe pełnią wiele ważnych funkcji, a jedną z najważniejszych jest trening i modulowanie działania układu immunologicznego. Szczególnie ważna jest odpowiednia mikrobiota u ciężarnej i dzieci do 2 roku życia, w tym czasie dochodzi do modulacji mikrobioty co ma wpływ na ryzyko alergii i astmy. Tak jak zostało już napisane, alergia powstaje w wyniku nieprawidłowej odpowiedzi immunologicznej. Dysbioza jelitowa, czyli brak równowagi bakteryjnej w jelicie przyczynia się między innymi do powstawania przewlekłego stanu zapalnego oraz wzmocnienia lub osłabienia odpowiedzi immunologicznej. Dlatego wsparcie mikorbioty jest bardzo ważnym elementem profilaktyki oraz leczenia alergii, zarówno wziewnych jak i pokarmowych.

Jak wesprzeć mikrobiotę?

Mikrobiom jelitowy jest bardzo wrażliwym systemem i wiele czynników może zaburzać  jego równowagę. Najważniejsze z nich to nieprawidłowa dieta, nadużywanie leków, częsta antybiotykoterapia i stres. Najlepszym sposobem na to aby wspomóc bakterie jelitowe jest probiotykoterapia z zastosowaniem dobrej jakości preparatów, a także zadbanie o właściwą dietę. Należy wyeliminować z jadłospisu produkty wysokoprzetworzone i jednocześnie zadbać o odpowiednią podaż błonnika w diecie. Błonniki pokarmowe i skrobia oporna, stanowią bowiem pożywkę dla bakterii jelitowych. Ich bogatym źródłem są np. warzywa nasiona, lekko niedojrzałe banany, przestudzony ryż i makaron, szparagi, cykoria, topinambur.

Mikrobiota 2019 – konferencja, która pozwala dowiedzieć się więcej!

Jeśli interesuje cię temat mikrobioty jelitowej to serdecznie zapraszamy 18 maja do Warszawy na konferencję Mikrobiota 2019. Dowiesz się między innymi co oznacza termin „programowanie zdrowia dziecka”, jakie są najnowsze badania naukowe na temat wpływu mikrobioty na zdrowie dziecka i dorosłego.

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz