Akcesoria cukiernicze, które warto mieć w swojej kuchni

7 sierpnia 2017, dodał: AnnaK00994
Artykuł zewnętrzny

Każdy z nas uwielbia słodycze, szczególnie nasze małe pociechy, które przy każdej okazji gdy jesteśmy na zakupach, próbują namówić nas na zakup czegoś słodkiego. Jednak żadne z słodkich sklepowych artykułów nie zastąpią, niepowtarzalnego smaku i zapachu wypieków przygotowywanych w domu. Do tego celu niezbędne jednak są akcesoria, które sprawią, że nasza kuchnia stanie się małą cukiernią. W tym artykule dowiesz się jakie akcesoria będą Ci potrzebne i które warto mieć w swojej kuchni.

Blachy do pieczenia, foremki do ciastek

Jednym z najbardziej potrzebnych akcesoriów każdego domowego ciastkarza, są różnego rodzaju blachy do pieczenia i foremki do ciast i ciasteczek. Na pewno nie wystarczy jedna o uniwersalnym rozmiarze, aby stać się początkującym cukiernikiem niezbędne jest zaopatrzenie się w kilka rozmiarów blach, proste do pieczenia standardowych ciast i te okrągłe, które przydadzą się przy pieczeniu tortów na różne okazje.

Małe ciasteczka to te słodkości, którym na pewno nie oprą się wasze dzieci. Wiele jednak zależy od ostatecznego kształtu jaki nadacie swoim wypiekom. Do tego celu niezbędne stanie się zaopatrzenie w przeróżnego rodzaju foremki do ciasteczek, o przeróżnych kształtach: foremek przypominających zwierzęta, foremek do muffinek, standardowych foremek o kształcie gwiazdek, kwiatków. Tylko dzięki takiemu asortymentowi zebranemu w swojej kuchni, można zaczynać pracę, będąc pewnym, że podczas pieczenia niczego nam nie zabraknie. Piekąc muffinki warto wyposażyć się także w papilotki, które sprawią, że wypieki nie będą się przyklejać do foremek, co z kolei sprawia, że muffinki zawsze zachowają swój kształt i będą się ładnie prezentować podczas spotkań przy kawie czy herbacie.

Podkłady pod torty

Podczas pieczenia tortów, konieczne jest zaopatrzenie się w sztywne podkłady, które są nieodzownym elementem stosowanym w cukiernictwie. Dobry podkład pod tort, to przede wszystkim solidna podstawa, zapewniająca bezpieczeństwo podczas transportu, ale także estetyczny wygląd, który na pewno doda dekoracji upieczonym tortom. Warto zaopatrzyć się w różnokolorowe podkłady, białe często stosowane na okazję weselne czy komunijne, złote, pomarańczowe czy czarne, które na pewno przydadzą się do serwowania muffinek czy tortów czekoladowych. Warto wybierać podkłady kartonowe, powlekane szklistym polietylenem co zapewni podkładom odpowiednią ochronę przed wchłanianiem tłuszczu i wilgoci.

Masa cukrowa i lukier plastyczny

Po upieczeniu naszego tortu, ciasta czy mniejszych ciasteczek, warto je udekorować, wykorzystując do tego masę cukrową. Masa cukrowa to inaczej lukier plastyczny – wykonany głównie z cukru pudru oraz żelatyny. Lukier plastyczny jest idealnym składnikiem służącym do pokrywania tortów i ciasteczek, a zarazem do ich dekoracji. Każdy kto zetknął się z pieczeniem, na pewno używał masy cukrowej do dekorowania swoich wypieków. Przygotowanie lukru nie należy do łatwych zadań, tym bardziej dla początkujących, dlatego można nabyć gotową masę cukrową. Ja bazując na swoim wieloletnim już doświadczeniu jako domowy cukiernik, gorąco polecam gotowy lukier plastyczny, a także wiele innych artykułów niezbędnych dla osób lubiących wypieki dostępnych w sklepie cukierniczyraj.pl Osobiście często korzystam z oferty sklepu, ponieważ mają świetnej jakości produkty i akcesoria cukiernicze.

Drobne dodatki i ozdoby cukiernicze

Dla każdego cukiernika jednym z głównych dodatków cukierniczych są aromaty, nadające smaku pieczonym ciasteczkom, biszkoptom, masą czy kremom. Dla cukierników jednymi z najbardziej popularnych aromatów są: aromaty maślane, śmietankowe, waniliowe i pomarańczowe. Odpowiednio dobrany aromat nada niepowtarzalnego smaku waszym wypiekom. Ważnym elementem sprawiającym, że wypieki oprócz niepowtarzalnego smaku posiadają także, piękny wygląd są ozdoby cukiernicze. Wśród ozdób cukierniczych najbardziej popularne są: różnokolorowe posypki, figurki, opłatki. Warto zauważyć, że ozdoby dekoracyjne występują w dwóch formach: w formie jadalnej i niejadalnej. Dla tej drugiej ozdoba np. w postaci figurki może dekorować tort tylko do czasu przed spożyciem. Dlatego lepiej dekorować wypieki ozdobami jadalnymi.

Gdy zbierzecie już wszystkie niezbędne akcesoria cukiernicze, pieczenie nie będzie stanowiło dla was żadnego problemu. Praktyka czyni mistrza, jeżeli natraficie na jakiś problem podczas pracy, zawsze warto zajrzeć do wielu dostępnych poradników kulinarnych. Powodzenia!



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...