Agar-agar – gdzie stosować?

9 października 2012, dodał: Margaretkaw
Artykuł zewnętrzny

Agar-agar, agar ( E 406)to substancja żelująca zawierająca około 90% polisacharydów. Jego głównym składnikiem jest galaktoza-trudno przyswajalna przez organizm ludzki.

Największe wydobycie odnotowuje się u wybrzeży Japonii.

Produkcja światowa w skali roku wynosi kilka milionów ton, ale coraz większe zapotrzebowanie substancję zmusza do zwiększenia produkcji tego surowca.

Farma agar-agar

Agar wytwarza się z krasnorostów, które po wyłowieniu i opłukaniu są rozkładane się do wysuszenia i wybielenia.

Następnie są poddawane obróbce cieplnej aż do uzyskania gęstego i ciągnącego się płynu. Za pomocą kwasów i aktywowanego węgla usuwa się substancje niepotrzebne np. białko. Po odsączeniu wystarczy uformować w bloki, a na końcu trzeba pozbyć się nadmiaru soli i wody poprzez kilkukrotne zamrażanie i odmrażanie.

Gotowy produkt nadaje się do sprzedaży.

Opakowania handlowe:

Agar wykorzystuje się w przemyśle spożywczym głównie do produkcji galaretek, dżemów, ptasiego mleczka.

Czy używacie tego produktu w kuchni?



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mieszkanie w bloku czy domek?
Jeżeli pracuje się w centrum, zamieszkanie w bloku to najczęstszy wybór. Jeśli szuka...
Jaki kolor auta dla kobiety?
Jeśli zaś chodzi o kolor samochodu dla kobiety, wielką popularnością cieszą się cieplejsze barwy:...
Bardzo się pocę - macie sprawdzone …
Wśród nich wymienić można: odpowiednią higienę, stosowanie antyperspirantów i blokerów, laseroterapię, iniekcje z toksyny...
A jakie wam się podobają sukienki n…
Kluczem do udanej stylizacji zimą jest warstwowanie. Wybierz gładką sukienkę o prostym kroju...