A na deser… wina deserowe!

5 marca 2025, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Są aromatyczne, lekkie i kuszą swoją niezwykłą słodyczą. Nic dziwnego, że wina deserowe mają swoich wiernych wielbicieli na całym świecie. To uosobienie przyjemnego wieczoru w towarzystwie przyjaciół, leniwego popołudnia ze smakowitymi słodkościami lub letniej beztroski na skąpanym w słońcu tarasie. Sprawdź, jak wybrać wino deserowe najlepsze dla siebie i w jakim towarzystwie czuje się ono najlepiej!

wina

Wino deserowe – czym tak naprawdę jest

Jego charakter zdradza już sama nazwa, bowiem wino deserowe jest słodkie (lub półsłodkie), lekkie i idealnie pasuje do… deserów. Jednak ten opis to spore niedopowiedzenie, bowiem ten rodzaj trunku wcale nie jest tak jednoznaczny, jak się wydaje! Kryje on w sobie także mniej oczywiste nuty a i jedzenie, które do niego pasuje, nie zawsze musi być ciastkiem. Dlatego warto przyjrzeć się tematowi bliżej, by w pełni móc docenić tę kategorię win!

Wino deserowe – jakie są jego rodzaje

Wino deserowe niejedno ma imię, jednak często bywa ono nieznane lub zbyt mało znane. Tymczasem trunek ten kryje w sobie wiele aromatów i rodzajów z całego świata. Zebraliśmy więc dla Ciebie te najpopularniejsze!

wina

Główne rodzaje win deserowych

Wina deserowe wzmacniane

To doskonała propozycja dla wielbicieli winnych aromatów z mocniejszym twistem. W tej kategorii warto zwrócić uwagę przede wszystkim na:

Porto – czyli portugalski klasyk pochodzący z tamtejszej doliny Douro. Swoją moc zawdzięcza dodatkowi brandy, która jest dodawana na etapie fermentacji w celu jej zatrzymania. Dzięki temu otrzymujemy kultowe połączenie, łączące w sobie słodycz i moc, które przypadną do gustu każdemu smakoszowi.

Sherry – tym razem przenosimy się do Hiszpanii, a dokładniej do regionu Jerez de la Frontera w Andaluzji. Ten rodzaj wina występuje w niezwykle szerokiej gamie – od wytrawnego po bardzo słodkie. Nas interesuje oczywiście ten drugi koniec spektrum, w którym kryją się słodkie, owocowe nuty. Warto tutaj dodać, że (inaczej niż w przypadku Porto) to wino deserowe jest wzmacniane już po zakończeniu procesu fermentacji.

Madeira – pochodzi z portugalskiej wyspy o tej samej nazwie. Tym, co je wyróżnia, jest proces zwany estufagem, który polega na poddawaniu wina działaniu wysokiej temperatury przez podgrzewanie go podczas procesu fermentacji do ok. 40-50 stopni Celsjusza.

Marsala – głównie słodkie, białe wino deserowe, które swoją ojczyznę ma na włoskiej Sycylii. Dominują w nim głębokie, owocowe nuty, wśród których wyróżnić możemy m.in. aromaty wiśni, śliwek i rodzynek.

Wina deserowe naturalnie słodkie

Dla wielbicieli nieco łagodniejszych win z niższą zawartością alkoholu, doskonałym wyborem będą wina deserowe naturalnie słodkie, do których należą m.in.:

Sauternes – francuskie wino z regionu Bordeaux. Tym, co je wyróżnia jest fakt, że jest ono produkowane wyłącznie przez winogrona dotknięte Botrytis cinerea, czyli tak zwaną szlachetną pleśń. Powoduje ona ich zasychanie, a tym samym koncentrację słodyczy i smaku, co przekłada się na niezwykły aromat tego wina deserowego.

Tokaji Aszú – to węgierskie wino deserowe, tak jak Sauternes, również powstaje z winogron porażonych szlachetną pleśnią. Trunek ten wyróżnia się intensywną, bursztynową barwą oraz bogatym słodkim smakiem.

Eiswein/ Ice Wine – czyli tak zwane wino lodowe produkowane z winogron zbieranych po pierwszych mrozach, gdy owoce są zamarznięte. To wino deserowe wyróżnia się słodkimi, miodowo-owocowymi nutami.

Vin Santo – włoskie słodkie wino z Toskanii. Jest produkowane z winogron suszonych na tradycyjnych słomianych matach, drewnianych kratach lub po prostu wieszanych w przewiewnym miejscu kiści.

Moscato d’Asti – absolutnie kultowe, lekkie musujące słodkie wino z Piemontu we Włoszech. Kusi owocowym aromatem z lekką nutą kwasowości.

Wino deserowe – z czym najlepiej je łączyć

Słodycz win deserowych sprawia, że często są one parowane wyłącznie z deserami. Jednak takie podejście sprawia, że ograniczamy się na inne, równie smakowite połączenia, które doskonale ze sobą współgrają. Warto przy tym trzymać się zasady, że serwowane wino powinno być słodsze niż podawana do niego potrawa. W przeciwnym razie ryzykujemy, że wyda się ono zbyt kwaśne lub co gorsza – gorzkie. Mając tę zasadę w pamięci, wino deserowe można łączyć zatem nie tylko z ciastami, lodami i kawą, lecz także z ostrymi serami pleśniowymi np. Roquefortem czy Stiltonem.

Wino deserowe – słodki towarzysz posiłków

Jak widać wino deserowe potrafi naprawdę zaskoczyć, jeśli mu na to pozwolimy i nie zamkniemy się na aromatyczne doznania, które oferuje. Warto dać się więc zaskoczyć zarówno jego różnorodnością, smakiem jak i potrawami, które można z nim komponować. Dlatego mamy nadzieję, że nasz przewodnik będzie przydatnym wsparciem w odkrywaniu słodkiego oblicza winiarstwa.



FORUM - bieżące dyskusje

Ładowanie aut elektrycznych - gdzie…
Ostatnio zauważyłam, że przy marketach są masowo instalowane takie stacje, można iść...
Najbliższa przyszłość...
U mnie najbliższa przyszłość to załatwienie ważnych spraw formalnych, muszę z tym zdążyć przed majem.
Leczenie kanałowe zębów w Warszawie…
Można znaleźć, ale przy 1-kanałowym zębie.
ryby
Ja jem głównie łososia i tuńczyka.