Zimowa zwariowana botwinka

2 marca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Nie lubię, jak mi się coś w kuchni marnuje. A do tego przekonałam się ,że bardzo dużo rzeczy które zwyczajnie wywalamy jest jadalna i bardzo smaczna. Polecam.

Czas: 1 godzina

Składniki:

  • 1 porcja  rosołowa – luzuję kurczaka zostawiając kręgosłup , szyję , skrzydła , mostek – zostawiając na nich trochę mięsa
  • 2 duże buraki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 marchew
  • 4 rzodkiewki
  • liście z pęczka rzodkiewki
  • garść pokrojonych w paski liści z kalafiora ( miałam zamrożone )
  • garść natki pietruszki
  • garść mrożonego pokrojonego kopru
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 kostka warzywnego bulionu
  • sok z cytryny
  • 3 jajka na twardo

Obrać warzywa . Pokroić ziemniaki w kostkę, marchew w plasterki. Utrzeć na tarce jarzynowej rzodkiewki i 1 buraka , drugiego pokroić w grube plastry, liście z kalafiora. Zalać wodą  razem z porcją rosołową .Dodać kostkę bulionową i 1/2 łyżeczki pieprzu. Gotować 45 minut. Wyjąć porcję rosołową i buraka w plastrach .Obrać z porcji rosołowej kawałki mięsa ( skóry odrzucić ) i włożyć do zupy – wbrew pozorom nazbiera się tego ok.1 szklanki małych kawałków chudego mięska .

Pokroić w paseczki umyte i oczyszczone listki rzodkiewki. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć liście rzodkiewki, natkę pietruszki (trochę odłożyć do posypania), koper. Smażyć 5 minut mieszając .Dodać do zupy i zamieszać

Doprawić zupę sokiem z cytryny, maggi, pieprzem mielonym . Śmietanę rozetrzeć z odrobiną ciepłej zupy. Garnek z zupą odstawić z gazu. Wlać śmietanę .

Podawać wkładając na talerzu ćwiartki jajek na twardo i posypując natką pietruszki.

A teraz o liściach kalafiora i rzodkiewki. Są jadalne .Kupując kalafior czy rzodkiewkę obrywamy je i wyrzucamy a szkoda. Liście i głąb z kalafiora smakują jak kalarepka. Liście rzodkiewki są lekko ostre w smaku – młode listki można dodawać do sałatek a większe blanszować i robić z nich jarzynkę jak ze szpinaku lub dodawać do zup jarzynowych. Ja takie liście myję , czyszczę , kroję i zamrażam do późniejszego użycia. Podobnie z liśćmi kalarepki są podobne w smaku do liści rzodkiewki – lekko ostre w smaku .

A buraczek wyjęty z zupy przyda sie do sałatki.

file1299093946



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...