Zapiekane bułki z farszem

12 lutego 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

na dwie porcje potrzebne będą:

Dwie bułki grahamki,

Usmażony lub upieczony w folii filet z piersi kurczaka (przyprawiony przyprawą gyros)

Warzywa: kapusta pekińska lub sałata, średni pomidor, dwie łyżki kukurydzy z puszki, średni ogórek kiszony,

Dwa plasterki sera żółtego,

Keczup, musztarda lub sos czosnkowy

Dwie łyżki uprażonej cebulki

Z bułek odetnij „dekielki” i wygrzeb miąższ, w puste miejsce włóż usmażonego i pokrojonego  kurczaka, dodaj nieco posiekanej kapusty pekińskiej lub sałaty, pomidora, kukurydzę, pokrojonego w półplastry górka kiszonego, na wierzch połóż plasterek sera żółtego i „dekielek” od bułki. Wszystko zapiecz kilka minut w piekarniku – tak, żeby bułka zrobiła się chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika posyp cebulką i podawaj z dodatkiem keczupu i musztardy lub sosu czosnkowego.

Danie jest po prostu doskonałe w swojej prostocie! :)

tanie, smaczne i szybkie – idealne na imprezę, szybką kolację lub wykorzystanie czerstwych bułek, których szkoda wyrzucić…

Zamiast kurczaka można dodać resztki wędliny z lodówki, skład i ilość warzyw także można dowolnie modyfikować w zależności od zawartości lodówki lub szafek kuchennych.

file1297519302