Marynowana pierś z perliczki

23 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Marynowana pierś z  perliczki podana na smażonym szpinaku z  pomidorami koktajlowymi

Składniki:

4 piersi z perliczki (każda o wadze około 160 g)
100 ml oliwy z oliwek
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
½ łyżeczki pasty sambal oelek
400 g umytych liści szpinaku
3 ząbki czosnku
½ cebuli
po 4 pomidorki cherry żółte i czerwone
Sól, pieprz czarny mielony Prymat, gałka muszkatołowa Prymat do smaku

Przyrządzanie:

Oczyszczone i umyte piersi z perliczki osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w oliwie z oliwek wymieszanej z przyprawą do drobiu po myśliwsku oraz pastą sambal oelek. Odstawić do lodówki na około 3 godziny.

Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać czosnek oraz liście świeżego szpinaku. Całość smażyć przez chwilę, doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Mięso wyjąć z marynaty i piec na grillu (ew. smażyć na patelni grillowej) ok. 10 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
Piersi z perliczki podawać z gorącym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi. Danie możemy wzbogacić swoim ulubionym sosem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego (na zimno) lub śmietany (na gorąco).

www.prymat.pl Robert Sowa