Kiszona kapusta z czarnuszką
Artykuł zewnętrzny
Następna przyprawa która na stałe wchodzi do mojej kuchni.
Czas 45 minut
Składniki :
- 30 dag kiszonej kapusty
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki – całych
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki – zmielonych
- 3 łyżki pokrojonego koperku
- 1 kostka bulionu drobiowego( lub warzywnego )
Kapustę zalać wodą i gotować przez 20 minut. Odcedzić. Dodać do niej olej i przyprawy. Dusić na małym gazie przez następne 20 minut .
Podobna do kapusty z kminkiem ale wyczuwa się różnicę – czarnuszka jest ostrzejsza w smaku , ma lekko ,,kamforowy ,, smaczek. Ja bym jej smak określiła jako skrzyżowanie kminku z tymiankiem .Posypałam przed podaniem odrobiną czarnuszki uprażonej na suchej patelni by uwolnić olejki eteryczne .