Rosół wołowy wg Buni
Ciemny, mocny, aromatyczny- bardzo lubię .
Czas : 2 godziny
Składniki :
- 1 kg wołowiny – antrykot
- 0, 3 kg wołowiny na rosół – przerośniętej – tłustej
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- kawałek selera wielkości pietruszki
- 1 cebula
- 1 goździk
- 1 suszony borowik ( lub podgrzybek )
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarna pieprzu ziarnistego czarnego
- przyprawa do zup ( ja daję 2 kostki bulionu wołowego )
- 1 łyżeczka cukru
- maggi
- 8 szklanek wody
Obrać i umyć warzywa . Cebulę i marchew opiec na rumiano na suchej patelni lub w piekarniku ( nie polecam opiekania bezpośrednio na gazie ). Ułożyć w garnku mięso, warzywa , przyprawy, grzybek .Zalać wodą . Wsypać trochę przyprawy do zup, soli lub dodać kostki bulionowe (ja traktuję kostki bulionowe jak przyprawę do zup w paście – po prostu wole je od wszelkich granulowanych ) i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 2 godziny na małym gazie ( rosół ma mrugać).
Wyjąć mięso i warzywa , a rosół przecedzić . Zrobić karmel z cukru i rozprowadzić w rosole. Doprawić do smaku maggi.
Podawać z makaronem, kluskami kładzionymi, ziemniakami w plastrach. Posypywać natką pietruszki.
Powinno zostać na końcu ok.1 litra rosołu (gdyby się za mocno wygotowywał to można dolać wrzącej wody w trakcie gotowania – nie zimnej bo rosół zrobi się mętny).